Dagens PS

Uppmaningen: Fota dina prylar

Fota dina värdesaker
Det vore bra snopet om du inte fick ersättning för den där diamantringen (Foto: Anders Wiklund/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Ett inbrott hit och en bostadsbrand dit. Det skulle väl aldrig drabba dig. Men tänk om? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det löser sig”-mentaliteten kan förvisso ta en rätt långt. Men om du inte dokumenterat den där dyra klockan – numera en askhög – finns risken att det faktiskt inte löser sig. 

Om du tillhör dem som inte har dokumenterat dina grejer behöver du dock inte känna dig allt för usel – du är nämligen långt ifrån ensam. 

Enligt en undersökning från Demoskop, på uppdrag av Gjensidige Försäkring, har drygt sex av tio inte dokumenterat sina värdesaker hemma. 

Kan få konsekvenser

Även om många försäkringsbolag är villiga att hjälpa, finns det en risk att du inte blir ersatt. 

“Risken är att du inte får den ekonomiska ersättning som du kanske förväntar dig. Om du inte kan bevisa att du har haft en dyrare pryl i din ägo, kan det bli svårt att få den ersatt”, säger Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring, i ett pressmeddelande

ANNONS

Senaste nytt

Räcker med ett svep 

Dokumentationen behöver inte vara omfattande. Har du lagt ut en bild på ditt hem på Instagram har du redan kommit en bra bit på vägen. 

“Det kan räcka med att du svept över bostaden med filmkameran på mobilen. Det funkar också med foton, även när de tagits av andra skäl än just att dokumentera, men där någon av dina värdesaker syns”, säger Ljungblad. Han tillägger: 

ANNONS

“Jag tror och hoppas att fler i de yngre åldrarna har dokumenterat mer än de tror. De är generellt mer benägna att fotografera och publicera på sociala medier och förhoppningsvis har man då lyckats få med delar av sitt hem på några foton”. 

Skriv ner dina värdesaker

En liknande undersökning med samma bottenbetyg kommer från Dina Försäkringar. De rekommenderar att man, utöver foton, även skriver en lista på alla sina värdesaker.

“Förvara den tillsammans med kvitton och foton på en säker plats, till exempel i en digital molntjänst. Då är man förberedd om det tråkiga skulle inträffa och det blir enklare att värdera sakerna när allt finns dokumenterat och lättillgängligt”, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Om du har några riktiga dyrgripar hemma råder hon dig också att skaffa ett värderingsintyg. 

“De värderingspersoner vi anlitar kan ofta göra en värdering utifrån ett fotografi. Men i vissa fall kan det vara svårt att avgöra hur stor en diamant är i en ring samt vilken färg och klarhet den har, så det bästa är att skaffa ett värderingsintyg på föremålet redan innan något händer”. 

För även om det emotionella värdet aldrig går att få tillbaka, kan den ekonomiska ersättningen åtminstone agera tröst. I slutändan blir vi ju nämligen lyckligare av pengar.

Läs också:

Fler bostadsrättsföreningar kan rädda liv. Dagens PS

ANNONS

Momsfiffel: Fast för miljardbedrägerier. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS