Svenska elpriser väntas bli rekordlåga fram till midsommar, enligt en ny prognos från elbolaget Bixia. Men det gäller att njuta så länge det varar.
Upplyftande: Nu blir elpriset mycket lägre


Anledningen till det fallande elpriset är ett ovanligt stort överskott i vattenmagasinen i norra Sverige och Norge.
Enligt Bixia har överskottet vuxit under åtta månader och uppgick i slutet av april till 12 terawattimmar – att jämföra med ett underskott på 2 TWh samma tid i fjol.
”Priserna fram till midsommar ser ut att bli mycket låga. När det är så extremt mycket vatten i magasinen kan inte vattenproducenterna hålla tillbaka utan måste släppa ut vatten i systemet och producera el. När utbudet stiger mer än vad efterfrågan faller så sjunker helt enkelt priset”, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Så mycket billigare blir elen
Snittpriset på el väntas landa på 20 öre per kilowattimme i maj och juni – det är 40 procent lägre än motsvarande period förra året. I maj spås priset bli 22 öre per kWh och i juni 18 öre.
Förra året låg priserna på 32 respektive 34 öre per kWh.
Även vindkraften har stärkt elproduktionen vilket ytterligare pressat ner priserna.
Läs även: Elpriset kan stiga – men bara en av tio vet varför. Dagens PS
Senaste nytt
Rekordmånga negativa elpriser i norr
När det blir för mycket el i systemet kan elpriset tillfälligt bli negativt, vilket betyder att producenterna måste betala för att bli av med elen.
Det är exakt vad som nu sker i norra Sverige. Norra Mellansverige (elområde SE2) har hittills i år haft 283 timmar med negativa elpriser – jämfört med 86 timmar under hela 2024.
I norra Sverige (SE1) är siffran 163 timmar hittills, upp från 87 timmar i fjol.
”Kombinationen stor vattenkrafts- och vindkraftsproduktion i norr leder till överutbud, vilket gör att antalet timmar med negativa elpriser ökat kraftigt i norra delarna av Sverige”, säger Johan Sigvardsson.
Lugnare i söder
I södra Sverige har utvecklingen varit lugnare. Elområde SE3 har haft 81 timmar med negativa elpriser hittills i år medan SE4 har haft 87 timmar. Det är ungefär samma nivå som 2024.
Södra Sverige påverkas av kontinentens elmarknad, särskilt Tyskland, där solkraften byggts ut kraftigt och orsakar negativa elpriser dagtid.
”Negativa elpriser kan vara positiva för konsumenter med timprisavtal som kan styra sin förbrukning. Men för producenterna blir det svårare att ta betalt för sin el, vilket minskar incitamenten att investera i förnybar produktion”, säger Sigvardsson.
Kan vända senare
Det gäller dock att njuta så länge det varar. Andra aktörer höjer nämligen ett varningens finger.
Enligt Louise Hahn, vd för energibolaget Mind Energy, kan vi senare i år stå inför motsatt situation.
”Vi har ännu inte fått känna på vad en kall vinter innebär”, säger hon till Tidningen Näringslivet.
Hon pekar på att elmarknaden är fortsatt känslig för kombinationer av låg vattenkraft, lite vind och hård kyla – ett scenario som kan leda till nya elprischocker likt vintern 2022.
”Då kommer det att bli ännu mer extrema priser”, varnar Hahn.
Läs också: Rysk attack mot Bank-id och risk för extrema elpriser. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.