Regeringen har beslutat att inte höja brytpunkten för statlig skatt. Det innebär att det inte blir några skattesänkningar för de mest välavlönade.
Unika beskedet: Därför uteblir sänkta statliga skatten
Mest läst i kategorin
Ett vanligt år med vanlig inflation och lönehöjningar hade det inte varit annat än en rutinfråga att höja nivån för den statliga inkomstskatten för högavlönade.
Men 2023 har inte varit ett vanligt år. Istället har priserna rusat samtidigt som väldigt få haft lönelyft i samma hastighet.
51 000 kronor i månaden
I praktiken innebär det att de med högre inkomster än 51 000 kronor i månaden skulle få en rejäl skattesänkning vid årsskiftet.
Oppositionen har varit väldigt kritisk, eftersom de menade att det är fel år att låta skattepengarna gå till de som redan har det bäst i samhället.
Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.
Tidöpartierna backar
Men att gå ifrån rutinen med uppräkningen enligt inflationssiffrorna har suttit långt inne.
Nu backar Tidöpartierna M, KD, L och SD som är eniga om att inte höja gränsen för statlig skatt i år.
Det gör att skiktgränsen kommer höjas först nästa år.
Det säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT.
I nuläget betalar man statlig inkomstskatt på 20 öre på varje krona man tjänar över 51 000 kronor i månaden. Om brytpunkten skulle justeras upp höjs nivån till 57 000 kronor. Det skulle ge en skattesänkning på 14 400 kronor per år för alla som tjänar över 57 000 kronor, och de som tjänar mellan 51 000 och 57 000 skulle plötsligt inte behöva någon statlig skatt alls.
”Våra samarbetspartier har beslutat att pausa uppräkningen av skiktgränserna nästa år”, säger Svantesson till TT.
Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter.
”I valet mellan att göra ytterligare en historiskt stor uppräkning och finansiera andra åtgärder, exempelvis för hushållen, väljer vi det senare”, säger Svantesson till TT.
Moderaternas väljare har väntat sig skattesänkningar. Därför har beskedet att inte höja brytpunkten tagits emot illa av flera borgerliga tankesmedjor exempelvis. Men Svantesson tror inte väljarna förstår:
”Jag tror att många förstår att läget är problematiskt och förstår att man behöver vara pragmatisk i det här läget. Vi behöver bekämpa inflationen, vi behöver ha en återhållsam budget. Med tanke på den historiskt stora uppräkningen förra året är det rimligt att pausa ett år”, säger Svantesson.
2022 låg brytpunkten för statlig inkomstskatt vid 46 000 kronor. I år räknades brytpunkten upp rekordmycket, till 51 000 för att följa inflationen. Om brytpunkten hade höjts med 6000 till 57 000 inför nästa år så hade det varit den största höjningen någonsin.
Läs mer om skatten:
Kritiken: Regeringens skattereform “en dålig åtgärd” – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.