Dagens PS

Unga vuxna usla på ekonomi

Unga har dålig kunskap om privatekonomi
Unga vuxna är dåliga på privatekonomi – och deras skulder ökar. Det leder till ekonomiska problem och sämre psykisk hälsa, påpekar forskare. (Foto: Vidar Ruud/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 mars 2024Publicerad: 31 mars 2024

Bara en av fem unga vuxna svarade rätt om grundläggande ekonomiska begrepp i en ny undersökning. ”Alarmerande”, konstaterar en av forskarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Unga vuxna och privatekonomi har varit i fokus på sistone.

”60 procent av alla unga har ångest för sin privatekonomi”, skrev Ebba Holmqvist, föreläsare kring Ung privatekonomi på Dagens PS nyligen.

Det finnas förklaringar.

Unga vuxna har dålig koll på ekonomi, visar en ny studie från forskare vid Lunds universitet.

Allt fler skuldsatta

De ekonomiska begreppen är invecklade att ta till sig för många unga vuxna, samtidigt som allt fler blir skuldsatta, konstaterar forskarna bakom studien ”Financial literacy, personal financial situation, and mental health among young adults in Sweden”.

De konstaterar att det finns en stark koppling mellan ekonomiska problem och psykisk ohälsa.

I studien har de låtit 2 050 personer mellan 18 och 29 år svara på frågor om sin psykiska hälsa och sin ekonomiska situation.

ANNONS

Senaste nytt

”Grundläggande”

ANNONS

I studien fick de även svara på frågor om ekonomiska begrepp i ett försök att se hur väl rustade de svarande var att hantera sin privatekonomi.

”Financial literacy heter det på engelska, en grundläggande färdighet som varje människa bör ha för att klara sig och må bra i samhället”, menar psykologiforskaren Henrik Levinsson, en av forskarna bakom studien.

Bara var femte svarade rätt

I enkätstudien fick deltagarna svara på tre snabba och grundläggande frågor om inflation, ränta och riskdiversifiering, det vill säga företeelser som är bra att ha koll på för en god hushållsekonomi.

”Trots att frågorna var mycket grundläggande svarade endast 20 procent rätt på samtliga. Drygt 20 procent svarade fel på alla. Endast en tredjedel svarade rätt på frågan om inflation”, säger Henrik Levinsson som är bekymrad över resultaten.

Sämre bland kvinnor

Utbildning spelade en viss roll för hur väl ungdomarna kunde svara på frågorna och kvinnor hade över lag färre antal rätt än männen.

Jämfört med männen var även fler kvinnor osäkra i sina svar.

Hälften av de svarande i studien uppgav att de har ekonomiska svårigheter och en fjärdedel hade konsumtionslån.

ANNONS

Tio procent av de tillfrågade hade vänt sig till den kommunala budget- och skuldrådgivningen för hjälp.

”Mer alarmerande idag”

”Kunskapen har varit låg under en ganska lång tid, vilket också statistik från Finansinspektionen visar. Men bristen blir mer alarmerande idag med tanke på hur lätt det är att ta SMS-lån och blanco-lån”, menar Henrik Levinsson.

”Det är högst angeläget att vi börjar prata mer om den ”ekonomiska hälsan” samt om hur risken för överskuldsättning tidigt i livet kan minska”, menar forskaren.

”Inte minst har skolan en central roll i att få in mer undervisning om privatekonomi”.

Det var också vad Ebba Holmqvist kom fram till i sin debattartikel på Dagens PS.

”Därför måste skolan ta ett större ansvar för att alla elever ska klara att hantera sin privatekonomi i vuxen ålder, oavsett förutsättningar hemifrån”, var hennes slutsats där.

60 procent av alla unga har ångest för sin privatekonomi. Dagens PS

Tre av fyra millennials lever “hand i mun”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]