Dagens PS

Unga slänger dubbelt så mycket mat

Unga vuxna slänger mest mat
Stjärnkocken Paul Svensson tror att dyrtider och inflation fått svenskarna att slänga mindre – och hoppas att trenden håller i sig. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

En ny undersökning visar att elva procent av den mat svenskarna handlar slängs – och att unga vuxna är den grupp som slänger mest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Matkasseföretaget Hellofresh har låtit Yougov göra en undersökning kring matsvinn.

Enligt de svarande i den lägger genomsnittspersonen 993 kronor i veckan på mat, men slänger en dryg tiondel – 11 procent – av den mat som inhandlas.

Det här uppmärksammades med anledning av Internationella matsvinnsdagen den 29 september, eftersom naturligtvis matsvinnet liksom allt annat har en egen dag i almanackan.

Det är mycket men ändå en minskning med 9 procentenheter jämfört med motsvarande undersökning Yougov gjorde 2023, då de svarande uppskattade att de slängde 20 procent av den inhandlade maten.

”Hoppas det fortsätter”

”Omvärldsläget, hög inflation och lågkonjunktur kan ha påverkat svenskarnas konsumtion och fått oss att tänka till. Jag hoppas att trenden vi nu ser fortsätter. Oavsett ekonomiskt läge behöver vi minska vårt svinn”, säger stjärnkocken Paul Svensson hos Livsmedelsnyheter.

”Det finns många sätt att minska matsvinnet i hushållet, bland annat genom att planera, inte handla för mycket och ta hand om det du köper hem”, konstaterar han.

Uppseendeväckande i undersökningen är att det är de unga vuxna bland de svarande – de som är 18-29 år – som slänger mest.

De bedömer att de kastar 20 procent, nästan dubbelt så mycket som snittet bland de svarande.

ANNONS

Bäst är de över 60 år, som endast slänger 7 procent av maten, enligt undersökningen.

ANNONS

Senaste nytt

”Mycket att lära av äldre”

”Det finns mycket att lära av äldre när det kommer till att hushålla med mat och kostnader. Men ansvaret ligger inte enbart på de unga. Vi måste bli bättre på att lära unga om matsvinn och hur man förhindrar det. Det finns en alltför stor okunskap om hur man får varor att hålla längre och en ovana att slänga varor utan att ha tittat, luktat och smakat”, hävdar Paul Svensson.

Frukt och grönt slängs mest – 36 procent – följt av bröd – 19 procent – och övrigt ätbart – 15 procent – där sånt som chips, godis, dressing, frukostflingor och annat ingår.

Matsvinnet anses globalt ha ansvaret för 8-10 procent av alla utsläpp av växthusgaser och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, enligt Livsmedelsverket.

Fem tips som minskar matsvinnet

  1. Planera måltider.
  2. Organisera smart i kylskåpet.
  3. Handla ofta så att maten inte hinner bli dålig.
  4. Titta, lukta och smaka i stället för att bara titta på bäst före-datum.
  5. Frys in matrester, liksom bröd, innan maten hinner bli gammal.

Läs mer:

Han lagar mat på soporna. Dagens PS

ANNONS

Svensk startup gör succé i Belgien. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]