Experter hävdar att det gamla ATP-systemet fortfarande påverkar pensionerna och att de stora förlorarna på det är den yngre generationen.
Unga förlorare på "arvssynd" i pensionssystemet


På 1990-talet ersatte ett nytt pensionssystem ATP-systemet, som innebar att yngre fick betala notan för äldres pensioner.
Fortfarande hänger det där delvis kvar som ett spöke över pensionssystemet, enligt experter.
“Det här skapade en sorts arvsynd i pensionssystemet som vi faktiskt fortfarande lever med”, säger Jacob Lundberg, forskare på IFN, berättar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs tidning TN.
Yngre får fortfarande stå för pensionsnotan
I samband med IFN-seminariet nyligen presenterade Lundberg ny forskning på området: “Framtidens pensioner – vem vinner och vem förlorar?”
Han konstaterar att vi fortfarande betalar priset för ATP-tiden, där de som föddes i början av 1900-talet blev vinnare på bekostnad av yngre generationer.
Den nya forskningen visar att yngre fortfarande får betala kalaset med åtta procent av sin livsinkomst för att finansiera dagens pensioner.
Det som oroar nu är debatten om höjda pensionsavgifter. Tillsammans med ett överskott och planerna på en “gas” från den blocköverskridande pensionsgruppen riskerar det att överföras retroaktivt till den äldre generationen.
Senaste nytt
Forskaren: Blir ett ATP-beslut i miniformat
“Då gör vi ett ATP-beslut i miniformat ‘all over again’ och ytterligare ökar bördan för framtida pensioner. Även om det inte är avsikten ser jag en risk att det blir så, säger Jacob Lundberg till TN.
“Om vi som ett modernt, välutvecklat land ska ha ett pensionssystem som gör att det lönar sig att arbeta, tror jag att en höjd pensionsavgift är den enda vägen i det system vi har i dag”, kontrar Sacos ordförande Göran Arrius.
Anna Tenje (M), socialförsäkringsminister och ordförande i pensionsgruppen, är avvaktande till en höjning på grund av risken för orättvisor för generationer.
Vill undvika populistiskt lapptäcke av förslag
“När folk säger att det bara är att höja pensionerna genom höjd avgift, så är det inte så enkelt. Inte om man vill ha ett ansvarsfullt system med hållbar finansiering och undvika oönskade konsekvenser”, säger hon i artikeln och deklarerar att hon efterlyser ett transparent pensionssystem och inte “ett lapptäcke av populistiska förslag”.
Eva Erlandsson, seniorekonom på Svensk Försäkring, framhåller mot bakgrund av den höjda riktåldern att det är viktigare att jobba ett år längre än att höja pensionsavgiften.
Läs även: Tidig pension kan bli dyrt – se upp för skatten som slår före 67 Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.