Dagens PS

Undergångstrenden: Väljer shopping framför sparande 

Unga dissar sitt sparande
Många unga shoppar bort sin oro (Foto: Christine Olsson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 19 feb. 2025Publicerad: 19 feb. 2025

Ny klänning, en weekendresa eller den där trendiga kaffemaskinen – många unga tänker mer på nästa köp än på sin framtida ekonomi. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ekonomiska läget har varit tufft länge. Det märks inte minst hos den yngre generationen. 

Deras skulder har skenat – bara under 2024 ökade skulderna hos Kronofogden med 111 miljoner kronor för personer upp till 25

ANNONS

I samma veva är den ekonomiska kunskapen i gruppen låg och många känner sig efter när det gäller sparande. 

Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Saknar buffert 

En ny undersökning från fintech-bolaget Frich visar att 47 procent av alla mellan 18 och 27 år saknar en buffert för oväntade händelser. 

Samtidigt har 27 procent mer skulder än sparpengar.

“Många Gen Z:are balanserar på en ekonomisk lina, där de ständigt väger mellan att täcka sina omedelbara utgifter eller lägga undan pengar för framtiden”, säger Aleksandra Medina, medgrundare av Frich, till Fortune

Men istället för att spara väljer många att spendera sina pengar på sådant som ger omedelbar glädje – ett beteende som kallas doomspending.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Rekordår för RLVNC: "Visar att vår affärsmodell fungerar"

14 feb. 2025

Köper sig lycka – för stunden

Årets Ungdomsbarometer visar att 44 procent av de 17 000 tillfrågade ungdomarna känner sig stressade över sin privatekonomi.

Samtidigt visar forskning att ekonomisk stress kan göra det svårare att fatta långsiktiga beslut.

Om framtiden känns osäker kan det kännas meningslöst att spara. Därför är det kanske föga förvånande att man lockas av snabba köp som ger en kortvarig känsla av lycka.

Den här mentaliteten gör att Gen Z ofta prioriterar shopping, resor och upplevelser framför att bygga upp en ekonomisk trygghet. 

“Lätt att agera på impulser”

Niklas Laninge, sparpsykolog på Opti, ser tre förklaringar till fenomenet.

“För det första är det numera väldigt lätt att agera på köpimpulser trots att man just nu inte har några pengar. För det andra så styrs vi människor mer av här och nu, vilket gör att vi sällan gör uppoffringar här och nu till förmån för vårt framtida jag. För det tredje så är det många som tycker att det är svårt att få igång ett bra sparande. Upplevs något som krångligt låter vi ofta bli att göra det”, berättar han för Dagens PS. Han fortsätter:

“Faktum är att det finns psykologisk forskning som visat att när vi människor tänker på vårt framtida jag så är det mer som att tänka på en främling. Det är nästan som att vårt framtida jag inte är samma person som vårt nutida jag. Så det känns bättre att belöna oss här och nu istället för “en främling”.

ANNONS
Sparande
Niklas Laninge, sparpsykolog på Opti (Foto: Niklas Laninge)

Får sina ekonomiska råd från TikTok

En annan faktor bakom ungas bristfälliga ekonomiska vanor är varifrån de hämtar sina råd. 

Många känner att traditionella experter inte förstår deras verklighet och vänder sig istället till TikTok och onlineforum för att få spartips och ekonomiska råd.

“Problemet är att många får råd från personer som själva inte är experter, vilket kan leda till dåliga ekonomiska beslut”, säger Bobbi Rebell, privatekonomisk expert på CardRates.com.

Läs även: Färre unga går med i facket. Dagens PS

Så kan unga börja spara

För den som vill ta sig ur doomspending-fällan och faktiskt börja spara rekommenderar experter att starta smått och automatisera sparandet.

“Börja med att lägga undan en liten summa varje månad, exempelvis 200 eller 400 kronor per lön. Det viktigaste är att skapa en rutin”, säger Rebell.

ANNONS

Enligt Niklas Laninge kan det underlätta om du tar tag i ditt sparande tillsammans med någon du tycker om.

“Boka en tid då ni sitter ner och har det lite gött, samtidigt som ni drar igång varsitt månadssparande. Om du har en tydligt mål för ditt sparande kommer det kännas mer belönande, och lättare att hålla fast vid sparandet de där gångerna det kan kännas svårt”, säger han, och tillägger:

“Överlag är vi människor för dåliga på att fira. Nog ska du unna dig tårta eller en bättre middag om du lyckats spara varje månad under några år, nått en milstolpe i termer av belopp eller sett dina pengar växa det senaste året”.

Vill du läsa mer? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs också:

Mindre matkasse, mer mojitos – så ska svenskarna klara budgeten. Dagens PS

Alla hjärtans dag slår rekord – så mycket spenderar vi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS