Dagens PS

Ultrarikas stora rädsla: Att folket ”slår tillbaka”

Stefan Persson
Stefan Persson
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 27 okt. 2017Publicerad: 27 okt. 2017

De extremstora skillnaderna mellan rika och fattiga oroar de mest förmögna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det visar en färsk rapport från schweiziska storbanken UBS, som citeras av The Guradian. Kartläggningen visar att förmögenheterna hos de absolut rikaste – världens 1.542 dollarmiljardärer – aldrig har varit större. Tillsammans äger de tillgångar på 6 biljoner dollar, skriver tidningen och liknar vår tid med den så kallade ”förgyllda åldern” i USA i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet då enorma förmögenheter ägdes av ett fåtal familjer som Rockefeller, Vanderbilt och Carnegie.

Josef Stadler, huvudförfattare till rapporten och global chef för ultrahöga förmögenheter på UBS, vittnar om en växande rädsla bland hans klienter.

”Vi har kommit till en brytpunkt. Koncentrationen av rikedomar är nu lika hög som 1905 och det är något som oroar miljardärerna. Problemet är kraften i ränta på ränta – det gör stora pengar större och frågan är i vilken utsträckningan det är hållbart innan samhället bryter in och slår tillbaka”, säger han till The Guardian.

Den stora frågan nu, eller ”1-miljard-frågan” som Stadler kallar den, är hur samhället kommer att reagera över fördelningen av rikedomar framöver, säger han och drar paralleller till den stora ilskan på 1900-talet som fick president Roosevelt gå in och bryta upp de största familjeimperierna och beskatta de mest förmögna mer.

”Kommer det finnas likheter i hur samhället reagerar på denna förgyllda ålder? Och kommer denna, andra ålder få ett slut eller kommer det fortsätta?”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]