Dagens PS

Tyskland ska rädda pensionen – satsar på aktier 

Finansminister i Tyskland, Christian Lindner
Finansminister Christian Lindner pekar mot börsen som en lösning på pensionskrisen (Foto: Jens Kalaene/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Många är de, länderna, som nu ser sin pensionskassa sina. I Tyskland har man beslutat sig för att vända blicken mot börsen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“De flesta pensionssystem har utmaningar idag i och med att vi lever längre. Ett sätt man försöker motverka detta på i Tyskland är att höja pensionsåldern till 67”, säger Pensionsmyndighetens Ann-Sofie Kraft Nilsson till Senioren. 

Med en åldrande befolkning och färre arbetsföra invånare har den tyska staten tvingats skjuta till miljarder euro för att hålla pensionssystemet flytande. 

Som en sista utväg har finansminister Christian Lindner beslutat att satsa på en fond med statligt lånade pengar. Man har lånat tolv miljarder euro till en pensionsfond baserad på investeringar i aktier – ett beslut som mött både optimism och kritik. 

Sverige före Tyskland 

I Sverige fungerar pensionssystemet något annorlunda. 

I Tyskland är systemet exempelvis uppbyggt efter yrken, där varje yrke har sitt eget system. 

Den svenska modellen har i sin tur visat sig vara hyfsat stabil, med mekanismer som balanserar systemet vid ekonomiska svårigheter. 

Faktum är att Sverige rankas som ett av världens bästa pensionssystem, medan Tyskland halkar efter på 19:e plats enligt en global pensionsrapport.

ANNONS

Senaste nytt

En aktiefond som räddning?

ANNONS

Den tyska statliga fonden, som är en del av Lindners plan, ska med hjälp av aktieinvesteringar växa till 200 miljarder euro till mitten av 2030-talet. 

Syftet är att täcka upp för de stora pensionsutbetalningarna som kommer behöva ske när så kallade ”baby boomers” – de stora årskullarna födda under 50- och 60-talet – går i pension. 

Men fonden, som beskrivs som ett “paradigmskifte”, har inte tagits emot med öppna armar av alla. 

Kritiker varnar för att en satsning på aktiemarknaden är riskfylld och kallar det för “kasinokapitalism”, skriver Senioren.

“Gör som Sverige”

I kontrast till detta har Sverige en mer försiktig strategi. 

AP-fonderna, som utgör en del av det svenska pensionssystemet, fungerar som en buffert och investerar både på aktiemarknaden och i andra tillgångar. Den svenska modellen anses vara mindre riskfylld, något som kan ge pensionsspararna trygghet i osäkra tider.

“Gör som Sverige”, konstaterade tyska Deutsche Welle nyligen i en rapport.

”I framtiden skulle fler EU-regeringar kunna tillåta arbetare att lägga en del av sitt statliga pensionssparande direkt på aktiemarknaden, som Sverige, vars privata pensionsfonder kollektivt har förhandlat fram lägre avgifter som har hjälpt pensionsfonderna att växa”, skrev man.

ANNONS

Hur ska det sluta? 

Medan Tyskland hoppas att aktieinvesteringar ska rädda deras pensionssystem, visar den svenska modellen att långsiktig stabilitet kan uppnås utan att ta stora risker på börsen. 

Sverige har redan infört mekanismer som justerar pensionsutbetalningarna beroende på ekonomisk och demografisk utveckling, vilket minskar risken för plötsliga förändringar.

Men kan Sverige lära något av Tysklands nya strategi? Kan en kombination av det svenska systemets stabilitet och Tysklands innovationsvilja skapa ett ännu starkare pensionssystem för framtiden? Och kommer andra länder följa Tysklands exempel och börja se aktiemarknaden som en lösning på den stora pensionskrisen? 

Den som lever, får se. 

Läs också:

Därför kommer du visst gå i pension. Dagens PS

Restskatt vanligast för pensionärer. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]