Dagens PS

Två enkla steg: Så blir du av med mejl-ångesten

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 04 okt. 2016

De flesta känner nog igen sig i skammen och det dåliga samvetet som infinner sig när mejlkorgen börjar fyllas upp med obesvarade meddelanden. Men det är dags att fimpa ångesten, menar författaren Jocelyn K. Glei som skrivit boken ”Unsubscribe: How to Kill Email Anxiety, Avoid Distraction, and Get Real Work Done”. I ett utdrag av hennes bok, som publicerats på nyhetssajten Quartz, argumenterar hon för varför du kan ignorera de flesta mejl du får, och ger rådet att ställa dig två viktiga frågor när du sållar bland den uppsjö av e-post som du översköljs med varje dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För det första, menar Jocelyn, ska du ställa dig frågan om mejlet faktiskt innehåller någon specifik förfrågan. Undvik inviter om brainstorming-möten och be personen specificera vad de vill ha ut av din tid. Antingen får du bättre koll på vad motparten är ute efter eller så avslöjar denne att de förmodligen kommer att slösa din tid.

Men även om avsändaren är specifik finns det ytterligare en viktig sak att få klart för sig: respekterar personen din tid, eller är det en pitch i blindo? Som Jocelyn påpekar är det inte ovanligt att personer som vill pitcha en idé, en produkt eller en tjänst skjuter vilt och till flera samtidigt. Är du bara en i raden i ett massmejl, eller har personen lagt ned tid för att presentera idéen för dig specifikt?

”Om du inte är intresserad räcker det med ett koncist nej. Och har de inte lagt ned mödan kan du med lugn se det som spam”, skriver hon.

LÄS VIDARE: To take control of your email inbox, think about it like your IRL mailbox  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]