När livet vänder snabbt är det sällan man hinner tänka på det praktiska. Ett dokument kan göra hela skillnaden – för dig och dina anhöriga.
Tusentals drabbas varje år – många saknar viktiga dokumentet


Mest läst i kategorin
Stroke, olycka eller demens. När livet plötsligt vänder står många anhöriga maktlösa – utan tillgång till konton, banktjänster eller möjlighet att betala räkningar.
Ett juridiskt dokument kan bli avgörande, men bara om det finns på plats i tid.
Dokumentet måste upprättas i tid
Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i en demenssjukdom, och över 100 000 lever redan med diagnosen, enligt Hjärnfonden.
Trots det saknar många en plan för hur den egna ekonomin ska skötas om förmågan plötsligt försvinner.
Enligt juristen Arne Larsson är det få som känner till att man i förväg kan skriva ett juridiskt dokument som ger någon man litar på rätt att hantera både ekonomiska och personliga angelägenheter – den dag man själv inte längre kan.
Det kallas för en framtidsfullmakt.
“Framtidsfullmakten måste du upprätta när du är frisk och pigg. Det kan du alltså inte göra i efterhand när du väl blivit sjuk. Det är den vanligaste missen som folk gör”, säger Arne Larsson, jurist på Familjens Jurist till Privata Affärer.
Han har mött både äldre och yngre som insett vikten av att vara förberedd.
“Jag har haft kunder i 30-årsåldern som vill skriva en framtidsfullmakt”, säger han.
Missa inte: “Det var crème de la crème” – men fjällen sa nej till Zuckerberg. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Alzheimers sjukdom: Svenskt läkemedel får grönt ljus i EU. Dagens PS
Senaste nytt
Tre vägar till kontroll
För den som vill hjälpa en närstående med vardagsekonomin finns tre alternativ: framtidsfullmakt, god man eller anhörigbehörighet.
Men vad som gäller skiljer sig åt – och det gäller att ha koll.
“Vad du däremot behöver för att styrka anhörigbehörigheten i din kontakt med banken är ett personbevis. Det beställer du lätt från Skatteverket”, förklarar Larsson.
Att ansöka om god man går först att göra när behovet uppstår – till skillnad från framtidsfullmakten, som ska skrivas i förväg.
Anhörigbehörigheten är en enklare lösning, men den gäller inte alla typer av ärenden.
När framtidsfullmakten inte räcker
Att ha dokumentet färdigt är inte alltid en garanti för att allt fungerar smidigt. Digitala tjänster kräver personlig behörighet – något som inte kan överlåtas.
“Du kan alltså inte förnya din sjuka pappas bank-id eller skaffa en ny bankdosa genom att gå till banken med fullmakten. Det är en personlig behörighet som tillhör din pappa. Och det är inte tillåtet att låtsas vara din pappa”, säger Larsson.
Flera banker kräver dessutom egna, kompletterande fullmakter. I vissa fall kan det krävas att tingsrätten fastställer att framtidsfullmakten har trätt i kraft.
“Då blir det svårt för banken att säga nej”.
Han varnar också för att utse fel person att bära ansvaret.
“Det bör alltså inte vara grannen som en av mina klienter föreslog nyligen. Det är inte lämpligt”, säger Larsson.
Oavsett lösning är rådet tydligt: det här är ett papper du inte vill stå utan när det verkligen gäller – enligt experten.
Fakta: Därför kan dokumentet bli avgörande
En framtidsfullmakt ger dig möjlighet att själv bestämma vem som ska hantera dina ekonomiska och personliga ärenden om du förlorar beslutsförmågan.
Dokumentet gäller först när du inte längre kan ta hand om dina angelägenheter.
Det ska vara skriftligt, undertecknat och bevittnat av två personer. Det kan exempelvis omfatta att betala räkningar, förvalta egendom eller sköta kontakter med vården.
För att framtidsfullmakten ska bli korrekt rekommenderas att du tar hjälp av en jurist.
Källa: Demensförbundet
Läs även: Industrijättens rekordaffär – miljardorder till Australien. Dagens PS
Läs även: Mer sol med starka kronan – här får du mest semester för pengarna. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.