Känns det inte lite som att det gått inflation på att lämna dricks? Här tipsar experterna om situationerna då du kan skippa det där lilla extra.
Trött på dricks? Då är det okej att skippa det
Mest läst i kategorin
Bortsett från självklara platser som restauranger kan man numera bli ombedd att ge dricks även vid ren självbetjäning.
Om du inte lämnar dricks riskerar du att upplevas som snål och mindre världsvan, men när allt redan är så dyrt kan det kännas som en smärtsam snara runt plånboken.
Misströsta inte – det finns några situationer där du behöver ha noll dåligt samvete över att inte ge någon dricks, skriver CNBC.
Fast lön ger ingen dricks
Först och främst behöver du inte ge dricks till någon som får en fast lön eller som utför ett hantverk, exempelvis läkare, advokater, rörmokare eller kabeltekniker.
Att lämna en slant i sådana lägen skulle inte bara vara mycket ovanligt – utan även väldigt pinsamt, menar etikettexperten Thomas Farley.
“Det kan också ses som ett försök att vinna någon form av fördel eller som någon form av muta”, säger han.
Senaste nytt
Fin gest ibland
De som arbetar vid en disk, som en barista eller kassör, tjänar en lön. Att ge dricks till personer bakom sådana är alltså inget krav, även om betalningsterminalen tycker annorlunda.
I andra lägen kan det dock vara en fin gest att ge lite dricks.
“Du kanske besöker etablissemanget regelbundet och de har memorerat din beställning”, säger etikettexperten Elaine Swann.
Om du går på ett evenemang med öppen bar kan barpersonalen lägga ut en dricksburk. Med stor sannolikhet har dock värden redan tagit hand om dricksen.
Läs mer: Lista: Så vet du hur mycket dricks du ska betala – Dagens PS
Vad är dålig service?
Du behöver inte heller betala två gånger för samma tjänst.
Du är inte skyldig att ge dricks åt någon som gett dig dålig service eller om interaktionen med dem varit otrevlig.
Dock bör du fundera på vad som ska räknas som just dålig service från servitören.
“Om det tog lång tid för maten att komma ut, är det ett köksproblem. Om den inte var ordentligt tillagad, är det ett köksproblem. Om miljön inte var angenäm för att det var för högljutt så har det ingenting att göra med servicen”, säger Thomas Farley.
Så mycket dricks ska du ge för att inte bli en snåljåp
Var går gränsen mellan att vara sparsam och dumsnål, hur mycket är lagom, och måste jag verkligen? När det gäller dricks är spörsmålen många. Här kommer några goda råd på vägen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.