Dagens PS

Trots skuldberget: Privatekonomi inte prio för Skolverket

gymnasiet
Slutbetyg – men det kommer även i fortsättningen att sakna såväl betyg som utbildning i privatekonomi. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 feb. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

Det har motionerats, lämnats förslag och ställts krav. Undersökningar har visat behovet. Det handlar om ungdomar och privatekonomi.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I riksdagsmotion 2020/21:3208 krävde Jessika Roswall, moderat riksdagsledamot, mer undervisning i privatekonomi i skolan.

Roswall konstaterade att: ”många unga har…bristande kunskap i privatekonnomi som tyvärr går hand i hand med konsumtionshetsen”.

”Näthandel, vårdavgifter och mobilräkningar är de vanligaste skulderna för unga som hamnar hos Kronofogden”, konstaterade Roswall då med hänvisning till siffror från 2019.

Skulderna har ökat

Fem år senare har knappast ingen sett problemen minska – och de 32 000 mellan 18 och 25 år som då fanns i Kronofogdens register är ungefär lika många idag.

Däremot har deras snittskuld ökat med cirka 50 procent.

”Att hamna i skuldsättning redan i ung ålder är ett stort problem som kan ge förödande konsekvenser när det gäller framtida lån, arbete och bostad”, konstaterade Roswall som ville lösa det hela bland annat genom mer kunskap i privatekonomi, förmedlad av skolan.

ANNONS

Senaste nytt

Ja från 94 procent

Det är hon inte ensam om att tycka. Enligt en studie från utbildningsprojektet ”Ung privatekonomi” svarar 94 procent av alla gymnasieelever ”ja” på frågan ”Skulle du vilja lära dig mer om privatekonomi i skolan?”

ANNONS

”De vet själva att de behöver de här kunskaperna för att kunna klara sig i vuxenlivet. Ungdomar lär sig snabbt nya betalningssätt, men de saknar övergripande kunskaper om privatekonomi, vilket gör dem sårbara”, konstaterar läraren Elina Larsson hos Vi lärare.

Allas rätt till kunskap

Tova Larsson, verksamhetschef hos Ung privatekonomi, ser det hela som en jämlikhetsfråga och vill se privatekonomi som ett eget skolämne.

”Skolan är en plats där alla kan få samma, oberoende kunskapsgrund, säger Larsson hos SVT.

Men Skolverket tycker att det är bra som det är. De förslag som ligger till reform för 2025 räcker, menar man.

“Tillräckligt”

”Vi har gjort bedömningen att skrivningar som finns i det förslaget som har lämnats till regeringen är tillräckliga”, säger Skolverkets undervisningsråd Cecilia Hågemark till SVT.

Ung privatekonomi ger dock inte upp utan går vidare med ett formellt förslag om privatekonomi som individuellt val i skolan.

Unga aktiesparare och Ung privatekonomi har även i ett remissvar på ”Ämnesbetygreformen – Gy25” påpekat att ”det saknas tillräcklig utbildning i privatekonomi” och föreslår därför att ”ett nytt eget ämne inom privatekonomi som ska läsas som ett individuellt val”.

ANNONS

Läs även:

Matematik nyckeln till framgång – i nästan allt – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]