När SPP frågar Sveriges unga hur de ser på sin pension, är majoriteten positiva. Man ska resa och man ska umgås med nära och kära. Men om man tar några aktiva steg för att säkra sin framtida ekonomi? Inte då.
Trots drömmar – majoriteten passiva i sparandet
Mest läst i kategorin
Pensionsbolaget SPP:s undersökning visar att många unga svenskar drömmer om ett aktivt liv som pensionärer. Ändå är många av dem passiva när det kommer till sitt pensionssparande.
Och passivast av dem alla? Det är kvinnorna.
“Det är oroande”, säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman i ett pressmeddelande.
Stora drömmar
73 procent av Sveriges unga ser positivt på pensionen. Då ska de äntligen få njuta av pensionärslivet med resor och familjehäng.
Men trots dessa höga förväntningar är 53 procent av dem passiva i sitt pensionssparande.
Orsaken? Pensionsreglerna är krångliga och svåra att förstå, menar 60 procent av de tillfrågade.
“Det är en sak när man är 18, 20 eller 22, men när man börjar komma uppåt 30-34 då hade man kanske velat se att man var mer aktiv”, säger Åhrman till TV4.
Kvinnor drabbas hårdast
Undersökningen avslöjar också en könsskillnad som kan få allvarliga konsekvenser längre fram. Unga kvinnor är nämligen mindre aktiva än män när det gäller pensionssparande.
Detta är särskilt oroande då kvinnor redan har närmare 20 procent lägre pension. Risken är att klyftan mellan mäns och kvinnors pensioner bara kommer att växa.
“Det är oroande att en majoritet av de unga kvinnorna inte tar aktiva steg för att förbättra sin pension. Vi vet redan att kvinnor riskerar att halka efter på grund av skillnader i lön och högre andel deltidsarbete”, säger Åhrman, och tillägger:
“Självklart är det lätt att tänka på annat som ung men alla aktörer i samhället måste hjälpas åt att påminna om vikten av en bra pension”.
Framtida oro bland unga
Trots att en majoritet av alla unga ser positivt på sitt eget pensionärsliv, tror nästan 60 procent att framtidens pensionärer kommer att ha det sämre ställt än dagens, och mer än hälften oroar sig för politiska förändringar som kan försämra pensionsvillkoren ytterligare.
Även inflationen och den nyligen införda riktåldern en källa till bekymmer för många.
Trots dessa bekymmer är det många som inte ens vet hur mycket pengar som betalas in till deras pension eller vem som förvaltar deras tjänstepension. En av tre har ingen aning om vilket pensionsbolag som hanterar deras pengar.
Här är det förvisso inte bara Sveriges unga som har problem. Enligt en undersökning från i våras har nämligen sex av tio svenskar liten eller ingen kunskap om hur pensionssystemet faktiskt fungerar.
Läs också:
Så påverkas pensionen av en kortare arbetsvecka. Dagens PS
Därför kommer du visst gå i pension. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.