En kort promenad till pendeltågsstationen, 4 000 kronor i månaden och närhet till naturen är inte tillräckligt för att locka till sig studenter. I Flemingsberg gapar drygt 30 lägenheter just nu tomma.
Trots brist: Här gapar billiga studentbostäder tomma
Mest läst i kategorin
“Studenter i kris” och “Bostadsbristen hotar höstterminen”. Rubrikerna om haltande studenter har varit många och dystra.
I Stockholms län rapporterar Hem & Hyra om bostadskris för studenter. Bara 23 400 studentbostäder fanns tillgängliga för de drygt 62 000 studenterna som antogs till Stockholms universitet och högskolor inför hösten.
Men mitt i bostadskrisen står 29 studentlägenheter i Huddinge – varav 20 i området Björnkulla – helt tomma.
Var är studenterna?
Lägenheterna i Björnkulla ägs av kommunala Huge Bostäder.
Trots närhet till både pendeltåg och Södertörns högskola och en hyra på mellan 4 000 och 5 000 kronor lockar de inte tillräckligt många studenter, rapporterar Hem & Hyra.
”Efter pandemin har fler börjat studera på distans. Många vill inte bo i korridor och vill ha nära till service och barer. Då är inte Björnkulla tillräckligt attraktivt”, förklarar Rosa Vitrera Luiga, distriktschef på Huge Bostäder.
Bygger nytt
Trots de tomma studentrummen fortsätter Huge att bygga.
Bolaget planerar att färdigställa 81 nya studentbostäder i Flemingsberg med inflyttning 2025/2026. Dessutom bygger privata Byggvesta över 800 nya student- och forskarbostäder i området.
“Vår erfarenhet är att moderna och centrala studentlägenheter som har eget kök, inte korridorer, går att hyra ut. När vi bygger måste vi tänka långsiktigt och det kommer att behövas lägenheter”, säger Huges kommunikationschef Anders Sundqvist.
Frågan är bara om det verkligen kommer lösa problemet.
Vem har råd?
Trots bostadsbristen står nämligen många nybyggda hyresrätter tomma.
Både bland studenter och svenska hushåll generellt har köpkraften minskat kraftigt de senaste åren, vilket gör det svårt att hyra ut nyproducerade lägenheter.
I Stockholm kostar en nybyggd studentetta ofta mellan drygt 6 000 och 8 000 kronor i månaden – vissa mer än så, enligt webbtidningen Läget.
För studenter innebär det att mer än hälften av deras CSN skulle ätas upp av boendekostnaden. En svår ekvation för en grupp som redan har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Läs också:
Här är Sveriges rödlistade studentstäder. Dagens PS
Här köper studenter bostad billigast. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.