Fler svenskar väljer att binda sitt bolån. Är det början på ett nytt tänkesätt – eller bara en tillfällig ryckning i oroliga tider?
Trendskifte: Fler väljer bundet


Andelen nya bolånekunder hos SBAB som väljer att binda räntan har mer än fördubblats på bara några månader.
I januari valde 3 procent att binda hela eller delar av lånet – i mars var motsvarande siffra 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år.
Det är förvisso fortfarande en tydlig minoritet – men förändringen kan vara mer betydelsefull än siffrorna vid första anblick antyder.
“Att fler nu valt att binda räntan kan tyda på ett visst trendskifte”, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.
Låg tro på räntesänkningar
Tidigare har många väntat sig att den rörliga räntan ska sjunka. Men nu verkar det finnas en ny försiktighet bland låntagarna.
Trots att de bundna räntorna blivit dyrare än den rörliga, är det ändå fler som väljer att binda. Hasselvik tror att oron i omvärlden är en viktig förklaring.
“Trots att de bundna räntorna har gått upp markant och nu ligger tydligt över den rörliga, ser vi att betydligt fler av SBAB:s nya bolånekunder valt att binda räntan. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta”, säger hon.
Läs även: Nu byter svensken strategi – stora hem går bort. Dagens PS
Senaste nytt
Nya regler kan få effekt
En annan faktor som kan spela in är den kommande förändringen i ränteskillnadsersättningen, som träder i kraft den 1 juli. Det innebär i praktiken att det i många fall blir billigare att lösa bundna lån i förtid, även om förändringen är liten i kronor räknat.
“Allt annat lika, borde förändringen i hur ränteskillnadsersättningen beräknas, få fler att vilja binda räntan. Omvärldsläget och räntenivåerna påverkar sannolikt hushållens beslut i större utsträckning”, konstaterar Hasselvik.
Fortfarande rörligt som gäller
Även om andelen bundna lån har ökat är det fortfarande en överväldigande majoritet som kör vidare med rörlig ränta.
I mars valde 93 procent av SBAB:s nya kunder att inte binda.
Hasselviks råd till hushållen är att inte stirra sig blind på prognoser, utan att utgå från den egna ekonomin.
“Rörliga lån har historiskt sett lönat sig över tid men förutsätter att man har marginal och tål perioder med högre ränta”, avslutar hon.
Läs också: Rörlig ränta: Så mycket billigare är det. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.