Dagens PS

Toppekonom: Kortsiktig krispolitik bekämpar inte inflation

Toppekonom: "Kortsiktig krispolitik" bekämpar inte inflation
Lönerörelsen får inte bli bensin på inflationsbrasan enligt Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 21 juli 2022Publicerad: 21 juli 2022

En inflation på 8,5 procent hör inte till vanligheterna. Det finns risk att lönerörelsen påverkas, och det kan bli förödande. Det säger toppekonomen Sven-Olov Daunfeldt till Dagens Nyheter

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En rusande inflation gör att många i Sverige drabbas av reallönesänkning. Det hör inte till vanligheterna. I många år har Sveriges löntagare fått reallöneökningar. Riksbanken har uttryckt oro för att den kommande lönerörelsen påverkas.

“Jag brukar likna det vid en inflationsbrasa”, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv till Dagens Nyheter.

Bensin på brasan

“Just nu är den liten och kontrollerbar, trots att många har lite panik”, fortsätter han. “Men tar den sig över på lönerna så är det ungefär som att hälla bensin på brasan.”

Det finns inga tecken som tyder på att inflationen minskar. Med fortsatt hög inflation året ut, och under åtminstone första halvåret 2023, gäller det att parterna på arbetsmarknaden är ense om hur man ska agera.

Åtgärder mot inflation

“Det jag kan känna mest oro över är att om man hamnar i ett sådant läge så ligger det nära till hands att tillfälliga och kortsiktiga åtgärder tas till för att bekämpa inflationen och kompensera olika grupper”, säger Sven-Olov Daunfeldt till DN. “Det har varit mycket kortsiktig politik.”

Daunfeldt gillar inte bränsle- och energistöden. Åtgärder som dessa gör att det finns risk för att politikerna jobbar mot varandra för att tillfredsställa olika grupperingar. Att det är valår höjer den risken, anser han.

Politiker påverkas av valår

ANNONS

“Nu försöker man övertrumfa varandra genom att skapa bättre villkor för pensionärerna eller kompensera för drivmedelshöjningar och sådant”, säger Daunfeldt enligt DN. “Det är den typen av åtgärder som är väldigt mycket i fokus just nu, och att det är relaterat till att det är valår är jag helt övertygad om.”

Läs även: Storbritanniens inflation 9,4 procent i juni 

Läs även: Kronans värde rekordlågt – så drabbar det företag 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]