Bedrägerierna mot privatpersoner på nätet skjuter i höjden. Men det finns sätt att skydda sig – så här gör du.
Tipsen: Så vinner du över bedragarna
Mest läst i kategorin
Det är ett av de vanligaste brotten i Sverige, och de blir allt fler.
Siffran för antalet anmälda bedrägerier exploderar i takt med att vi handlar allt mer på nätet. Ofta handlar det om kortbedrägerier – när kriminella handlar i någon annans namn.
Bedrägerier göder kriminaliteten
Förutom att det drabbar många privatpersoner, hela 180 000 bedrägerier anmäldes 2022, så göder aktiviteterna även gängkriminaliteten.
“Pengarna kan återinvesteras i till exempel narkotika och vapen. De använder också brottsvinsten till att finansiera ett lyxigt leverne”, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum, till DN.
Även om brotten skjuter i höjden så är det få som klaras upp, enbart tre procent.
Stort mörkertal
Polisen tror även att mörkertalet är stort, eftersom det ibland handlar om små summor som inte blir anmälda. Regeringen vill ta i med hårdhandskarna och se att storbankerna tar sitt ansvar, vilket kan ske genom hårdare lagstiftning framöver.
Polisen ger tips
I väntan på det vill dock Polisen ge några enkla tips på hur du som privatperson kan skydda dig mot bedrägerierna på nätet.
Använd starka lösenord med många bokstäver och specialtecken, och använd olika lösenord till olika tjänster. Lämna inte ut dina lösenord, koder eller kortuppgifter till någon.
Använd tvåfaktorinlogg, där man verifierar inloggningen med mobilen.
Använd kortspärrar
Spara inte dina kortuppgifter på nätet. Använd en kortspärr på utlandsköp eller internetköp, som du sedan tar bort när du själv gör sådana köp.
Om du misstänker att en nätsida är falsk, undersök den närmare genom att till exempel använda Google och se om andra personer har använt sajten tidigare och beskrivit sina erfarenheter från den.
Läs även:
Polisen: Bankchefer ska åtalas för bedrägeri – Dagens PS
Trots åtgärder: Nytt rekord för bedrägerier – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.