Dagens PS

Tips: Så sparar du tusenlappar på bolånet

Experten tipsar: Så sparar du tusenlappar på bolånet
Villaägare kan betala tusenlappar för mycket i bolån (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 09 jan. 2025Publicerad: 09 jan. 2025

Det är dyrt att leva. Dyrare blir det om man har ett bolån i hasorna. Som tur är går det att sänka dessa kostnader – ibland med flera tusenlappar i månaden.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boendet tuggar i sig svenskens inkomst. Ett gäng smådystra siffror från Ferratum visar att svenska hushåll lägger en större andel av sin disponibla inkomst på bolån eller hyra än någon annan i Europa. 

Faktum är att villaägare i snitt betalar 7 000 kronor för mycket per år och att lägenhetsinnehavare i Stockholms län betalar runt 5 000 kronor extra i bolåneränta. Detta enligt en undersökning från Skandia

Men så behöver det inte vara. Åtminstone inte enligt Julia Zakrisson, boendeekonom på Stabelo

Enligt henne finns det flera sätt att effektivt sänka sina månadskostnader.

Experten tipsar: Så sparar du tusenlappar på bolånet
Julia Zakrisson är boendeekonom på Stabelo (Foto: Stabelo)

1. Jämför och byt 

Det finns stora pengar att spara genom att jämföra olika bolånegivare. Hos många kan du enkelt se vilken ränta du erbjuds – och skillnaden kan vara märkbar.

“Var inte rädd för att byta bolånegivare för att få ner din ränta”, säger Zakrisson.

Ett exempel? Om du har ett bolån på 3 miljoner och lyckas sänka din ränta från 3,7 till 3,3 procent kan du spara över 1 000 kronor i månaden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

2. Värdera om bostaden 

Om bostadens värde har stigit sedan du köpte den kan du ha möjlighet att omvärdera ditt bolån och minska din amortering. 

“Säg att du för fem år sedan köpte din bostad för fyra miljoner med en belåning på 85 procent, vilket innebär en amortering på lite över 5 500 kr i månaden. Idag kan värdet ha stigit till 4,5 miljoner, samtidigt som lånet minskat till 3 miljoner. Den minskade belåningsgraden gör att du nu kan sänka din amortering med 2 500 kr i månaden”, förklarar Zakrisson.

3. Håll koll på inkomst och amorteringskrav

Ett annat knep är att hålla koll på hur din årsinkomst påverkar ditt bolån. Om din lön har ökat sedan du tog lånet kan du ha rätt att minska eller ta bort extra amorteringar som bolånet kräver.

“Faktum är att det kan handla om flera tusen per år som man i så fall amorterar fast man inte behöver. Om du har ett lån på exempelvis 3 miljoner rör det sig om upp emot 30 000 kr”, säger Zakrisson.

Läs mer: Så överlever du årets fattigaste månad – och sparar tusenlappar. Dagens PS

4. Förhandla med din bank

En hederlig förhandling med din nuvarande bank kan såklart också göra susen. 

ANNONS

Begär ut amorteringsunderlaget och visa att du menar allvar.

“Många bolånegivare kommer att erbjuda dig en bättre ränterabatt när de förstår att de är på väg att förlora dig som kund. Men var då noga med att fråga hur länge ränterabatten gäller innan du binder upp dig”, tipsar Zakrisson.

5. Samla hos samma bank 

Att samla sparande, försäkringar och pension hos samma bolånegivare kan ge dig en lägre ränta. Men det är viktigt att hålla koll på om flytten innebär höjda avgifter.

“Om en flytt av exempelvis pensionen också innebär att du får en högre pensionsavgift än vad du har idag, kan den lägre räntan snabbt ätas upp av ökade kostnader”, avslutar Zakrisson.

Läs också: Riksbankstopparna: Hur hanterar de sina bolån i osäkra tider? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]