Dagens PS

Tips: Så får du ett billigare bolån 

Förhandling bolån
Bolånekunder kan spara tusenlappar om de vågar förhandla (Foto: Leif R Jansson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

Det finns mycket som är tråkigt här i livet. En sak i raden är att betala mer än nödvändigt för sitt bolån. Som tur är, kan du slippa just det. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Riksbankens sänkning av styrräntan har flera banker justerat sina bolåneräntor nedåt. 

Men det betyder inte att du ska nöja dig med det du får. 

Istället för att lägga allting i händerna på banken, är det nu dags att vara sin egen lyckas smed. Det finns nämligen tusenlappar att spara – om du vågar förhandla.

Aktiv kund – bättre villkor

Enligt Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen (FI), är det avgörande att du regelbundet förhandlar med banken för att få bästa möjliga villkor på ditt bolån.

“Som bolånekund behöver man ta det där samtalet med sin bank och man behöver göra det löpande, i alla fall någon gång per år”, säger Langemark till SvD

“Jag kan också bekräfta att vi ser i statistiken att aktiva kunder får bättre villkor”, tillägger hon. 

Men hur förhandlar man egentligen ner sin bolåneränta på bästa sätt? 

Tips inför förhandlingen

ANNONS

Här har Dagens Nyheter listat både tips och fallgropar för ett billigare bolån:

  • Hämta ut ditt amorteringsunderlag: Börja med att begära ut amorteringsunderlaget från din nuvarande bank. Det dokumentet innehåller all viktig information om ditt befintliga lån, vilket ger dig en bra överblick och kan fungera som ett starkt kort i förhandlingar med banken.
  • Jämför din ränta med andra bankers snitträntor: Det är viktigt att inte bara titta på bankernas listräntor. Jämför istället din nuvarande ränta med snitträntorna som erbjuds av andra banker. 
  • Kom väl förberedd: Se till att du har full koll på din ekonomiska situation innan du börjar förhandla. Fundera över vad som är dina starka sidor och vad som eventuellt kan ses som svagheter ur bankens perspektiv.
  • Granska din belåningsgrad: Din belåningsgrad får du fram genom att dela ditt bolån med din bostads marknadsvärde. Lägre belåning innebär en lägre risk för banken, vilket kan stärka din position i förhandlingar. En stabil inkomst och en säker anställning är också faktorer som väger tungt.
  • Överväg att flytta andra tjänster till banken: Om du är villig att flytta ditt sparande, försäkringar eller tjänstepension till en annan bank kan det ge dig bättre villkor på ditt bolån. Men var försiktig så att du inte samtidigt försämrar andra delar av din ekonomi, som till exempel din pension.
  • Ha koll på ränterabatten: Om du överväger att binda ditt lån bör du se till att du vet hur länge ränterabatten gäller och vad som händer när den perioden tar slut. Efter att rabatten löper ut kan din ränta öka, vilket kan leda till högre kostnader under resten av bindningstiden.
  • Kontakta flera banker: Det kan löna sig att kontakta flera banker för att se om de kan matcha eller till och med överträffa varandras erbjudanden.

Läs också: 

Tips till dig som ska pruta på bolån. Dagens PS

Lånfri? Så påverkas du av räntesänkningen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS