Hela 1051 anmälningar om lockpris kom in till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, förra året. Det är det största antalet någonsin. Men hittills har bara 18 av de anmälda mäklarna fått en varning.
Tio gånger fler mäklare anmäls för lockpris
Mest läst i kategorin
2021 var bostadsaffärerna upp på rekordnivåer. Möjligen är det också därför som antalet anmälningar mot mäklare ökade rejält. Enligt FMI har antalet anmälningar om lockpriser under flera år legat på mellan 100-150. 2020 var det en rejäl ökning – 700 anmälde.
2021 hade anmälningarna alltså tiofaldigats från den ursprungliga nivån. Över 1000 personer ansåg att mäklaren hade använt ett lockpris.
Anders Astonsson, kommunikationsansvarig vid FMI, säger i ett skriftligt svar till Dagens PS att det vanliga är att någon läser en bostadsannons på nätet och tycker att ett objekt är lågt prissatt i relation till andra bostäder i området.
”Om budgivningen dessutom snabbt har dragit i väg från utgångspriset så är det ytterligare en faktor som gör att spekulanten tycker att det handlar om ett lockpris.”
Någon absolut gräns för vad som är ett lockpris finns emellertid inte. FMI har som riktlinje att bedöma om priset är osannolikt i relation till det egentliga marknadsvärdet, eller om det ligger långt under det som säljaren vill ha. Bedömningarna måste ske i varje enskilt fall, menar myndigheten.
Vad kan det bli för typ av påföljd om en mäklare har använt lockpris?
Om FMI:s disciplinnämnd anser att det finns bevis för att mäklaren medvetet har satt ett alldeles för lågt pris kan det i normalfallet leda till en varning. I ett fall, där mäklaren varnats flera gånger för att ha använt lockpriser, beslutade nämnden att återkalla mäklarens registrering. Det beslutet befinner sig dock i en överklagandeprocess.
Läs också:
Alltjämt säljarnas fördel på bostadsmarknaden
Booli: Allt fler annonser når aldrig Hemnet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.