Nye riksbankschefen Erik Thedéen flaggar för att räntan höjs ännu mer i april. I Ekots lördagsintervju varnar han för att hushållens sårbarhet innebär risker för landets finansiella system.
Thedéen: Dags att binda lån – Sverige i riskzonen
Mest läst i kategorin
Erik Thedéen tillträdde som ny riksbankschef vid årsskiftet, i ett ekonomiskt läge som är minst sagt bekymmersamt.
Skyhögt över inflationsmålet
Riksbankens inflationsmål ligger på 2 procent – i dag ligger inflationen på 9,3 procent. Nu varnar riksbankschefen för att det svenska finansiella systemet kanske inte klarar av att hantera situationen.
“Efter många år med låg inflation och mycket låga räntor, stigande tillgångspriser och allt högre skuldsättning är det osäkert hur ekonomins aktörer kan hantera en snabb uppgång i inflation och räntor”, sa Erik Thedéen vid en utfrågning i finansutskottet i veckan som gick.
Högre ränta i april
När den nye riksbankschefen gav sitt första räntebesked i februari höjdes styrräntan med 0,5 procentenheter, till 3 procent. Då flaggade han för att höjningen i april kommer att bli 0,25-0,50 procentenheter.
Efter det har överraskande höga inflationssiffror rapporterats från de stora EU-länderna, något Dagens PS tidigare rapporterat om.
Thedéen står fast vid prognos
Trots det tror Thedéen att hans prognos för höjningen i april kommer att stå sig.
“Den förväntan står sig väl ganska väl”, säger Erik Thedéen enligt Sveriges Radio. “Den är ju lite allmänt hållen då, men att det blir en höjning och att det blir 25 eller 50.”
“Finansiella systemet sårbart”
“Det sade jag då och det säger jag nu”, säger Erik Thedéen, som å andra sidan uppmanat allmänheten att se prognoser lite mer som väderleksrapporter eftersom de är “extremt osäkra.”
De låga räntorna har gjort att svenskarna tagit höga bostadslån, och när nu räntorna stiger kan det göra hela det finansiella systemet sårbart, enligt Thedéen.
Dags att binda lånen
Nu kan det vara dags att binda lånen, och riksbankschefen liknar enligt SVT Nyheter rörligt ränta i det här läget med att ha huset oförsäkrat vid en brand.
“Vi har ju 80 procent av bolånen med ränta under ett år”, säger Erik Thedéen enligt Svenska Dagbladet.
Farligt kombination
“Tillsammans med väldigt hög skuldsättning där vi sticker ut internationellt, fortsätter Thedéen.
“Det är ju en kombination som är ganska farlig, och just i ett sådant här scenario riktigt farlig, i och med att vi höjer räntan och ekonomin går ner.”
Läs även: Inflationen ner – så varför minskar inte matpriserna?
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.