Dagens PS

"The Great Stay" sprider sig på arbetsmarknaden 

Arbetsmarknaden unga
Med färre jobb att tillgå är situationen för unga jobbsökare just nu svår (Foto: Jessica Gow/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 19 okt. 2024Publicerad: 19 okt. 2024

Samma fenomen syns på flera platser i världen. Den stora uppsägningen har förvandlats till den stora stagnationen – där många stannar kvar längre i sina nuvarande roller. Något som slår hårt inte minst mot de yngre. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fenomenet, som i USA kallas för The Great Stay, har förvandlat arbetsmarknaden till en snårig djungel för den yngre generationen. 

I Sverige syns samma fenomen. Det är nämligen tuffare än någonsin att hitta jobb – samtidigt som arbetslösheten bland unga ökar.

Många arbetslösa

Tidigare i år låg ungdomsarbetslösheten i Sverige på 23,3 procent och var då den tredje högsta av alla EU-länder. I september låg samma siffra på 26,4 procent. 

När SCB redovisade sina siffror för september hade antalet arbetslösa ungdomar ökat från 120 900 till 164 000. 

“Glappet är för stort mellan ungdomar och arbetsgivare”, säger Lotta Forsberg, jobbförmedlare på föreningen Skarpt läge, till Sveriges Radio

ANNONS

Senaste nytt

Tredubblats sedan 2022

Aftonbladet skriver om 19-åriga Elin som sökte 200 jobb utan framgång. På andra sidan Atlanten söker Kirsten, som tog examen 2022, över 500 jobb utan att få napp. 

Och de är inte ensamma. Andelen unga jobbsökare som tar över ett år på sig att hitta jobb har tredubblats jämfört med slutet av 2022, rapporterar CNN

ANNONS

I Sverige slår det inte minst mot två ungdomsgrupper.

“Gruppen utrikes födda ungdomar har en nästan dubbelt så hög arbetslöshet som gruppen inrikes födda. Om man istället tittar på utbildningsnivå så ser vi att gruppen ungdomar som saknar gymnasieexamen har en tre gånger så hög arbetslöshet”, säger Katarina Wagman, chef på Ekonomifakta, till SVT

Färre jobb

I både USA och Sverige är det färre som byter jobb samtidigt som företagen anställer färre personer. I Sverige finns det just nu 40 procent färre lediga jobb jämfört med förra året. Två av fem jobbannonser har helt enkelt försvunnit.

När konkurrensen hårdnar hamnar unga med lite arbetslivserfarenhet helt enkelt långt bak i kön. Något som kan få långsiktiga konsekvenser. 

“Att få en dålig start på arbetsmarknaden kan leda till lägre inkomster under hela arbetslivet och påverka karriären negativt på lång sikt”, säger Daniel Zhao, chefsekonom på Glassdoor.

Högre krav i Sverige

Att många unga har svårt att få in en fot på Sveriges arbetsmarknad beror också delvis på att det ställs högre krav på den svenska arbetsmarknaden jämfört med andra europeiska marknader, vilket gör att det är svårare för unga att ta sig in på den. 

“Vi har en lite annan struktur än övriga Europa. I Sverige finns det få arbetstillfällen som är riktade till människor med låg utbildning. Så om man tittar på andelen yrken med inga eller låga utbildningskrav i Sverige så har vi lägst andel i Europa”, säger Wagman. 

ANNONS

Läs också: 

Utan jobb och plugg – fler unga drabbas av trenden. Dagens PS

Fler långtidsarbetslösa i Sverige. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS