Svenskarnas köpkraft har stärkts. För många hushåll fortsätter dock boendet att sluka en oroande stor del av inkomsten.
Swedbank: Nu är det lättare att köpa bostad


Mest läst i kategorin
Hushållens möjligheter att köpa bostad har förbättrats. Det visar Swedbanks senaste Boindex, som steg till 107 under det fjärde kvartalet 2024.
Bakgrunden är en kombination av sjunkande räntor och ökade inkomster – något som åtminstone på pappret förbättrar möjligheterna att köpa bostad.
Skillnaderna mellan hushållstyper och regioner är dock fortsatt stora.
Missa inte: Då ökar bostadens slutpris – med 79 200 kronor. Dagens PS
Lägre räntor ger mer spelrum
Boindex är ett mått på hur stor andel av hushållens disponibla inkomst som går till boendeutgifter.
När indexet stiger – som det nu gjort – innebär det att boendet är mer ekonomiskt hanterbart.
“Trots högre bostadspriser och ökade kostnader för vatten och avlopp, avfallshantering och elnät, steg Boindex. Men det är fortfarande tufft för många hushåll, inte minst för ensamstående med barn och unga i storstäder”, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.
Senaste nytt
Stigande priser
På nationell nivå steg medianpriset för småhus med hela 8 procent under kvartalet, medan bostadsrätter blev 1,8 procent dyrare.
Samtidigt sjönk bolåneräntan från 4,20 till 3,53 procent. Det gav tydligt utslag i indexet, som justerades upp för både småhus (från 104 till 106) och bostadsrätter (från 105 till 109). Det innebär att hushållen i genomsnitt behöver lägga en mindre andel av sin inkomst på boendet än tidigare – trots att priserna gått upp.
Läs även: Handelsbanken spår uppsving i bostadspriserna. Dagens PS
Svårare i storstäder
Enligt Swedbanks beräkningar lägger hushållen i genomsnitt 28 procent av sin disponibla inkomst på boendet.
Blickar man mot storstäderna ser det dock annorlunda ut.
I Stockholm stad behöver en ensamstående med barn lägga upp till 65 procent av inkomsten på boendet – och ännu mer om extra amorteringskrav tillkommer.
I Göteborg ligger samma siffra på 61.
Förstagångsköpare i kläm
Knepigt är det även för unga vuxna som ska köpa sin första bostad. Deras möjligheter har förvisso förbättrats. Statistik från SBAB visar att en 27-åring idag har råd att köpa en liten bostad i betydligt fler kommuner jämfört med i fjol.
Enligt Swedbanks Boindex ligger dock förstagångsköparens köpkraft fortfarande under gränsvärdet i nästan hela landet – med undantag för mindre kommuner.
I storstäderna ligger deras skuldkvot ofta så högt att de drabbas av extra amorteringskrav, vilket kan pressa upp boendeutgifterna till över 60 procent av inkomsten.
Läs också: Lista: Här har Sveriges unga råd med bostad. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.