Sveriges skeva bostadsmarknad handlar till stor del om politikernas ovilja att ta itu med problemet. Snart kan de dock tvingas till det menar författaren Andreas Cervenka som är aktuell med en ny bok.
Sveriges skeva bostadsmarknad – "politisk ovilja"
Mest läst i kategorin
Journalisten och författaren Andreas Cervenka tar sig an bostadsmarknaden i den nya boken ”Fuskbygget”.
Förvärrad bostadsmarknad
Läget på bostadsmarknaden ser ut att förvärras för varje år som går, där många ungas drömmar om en egen lägenhet har förbytts till mardrömmar – där de istället tvingas bo kvar hos föräldrar eller tränga ihop sig på små delade utrymmen med vänner.
Andreas Cervenka pekar på att medan bostadsfrågan har fått mycket mer utrymme i andra länder sticker Sveriges politiker istället sina huvuden djupt i sanden.
“Det som står ut med Sverige är bristen på politisk vilja att göra särskilt mycket alls”, säger han till Fastighetstidningen.
Politisk ovilja
Han menar att det även finns ett visst ansvar hos “vinstmaximerande banker och fastighetsbolag” men att det i slutändan handlar om att de folkvalda politikerna måste ta sitt fulla ansvar i frågan.
“I Sverige har staten sedan 90-talet gjort en full reträtt på bostadsmarknaden och det har fått stora konsekvenser”, säger han och tillägger:
“Jag pekar på att det redan finns en lång rad färdiga förslag på lösningar som kan sättas i verket, vilka man väljer att genomföra är en fråga om politisk åskådning.”
Vill att svenskar äger bostäder
Han blickar vidare mot grannlandet Finland som har en “fungerande hyresmarknad” men att man i Sverige har gått motsatt riktning och “aktivt valt att försöka få fler människor att köpa bostäder och gynnat ägande på olika sätt”, vilket har skapat enorma konsekvenser.
“Bostadsmarknaden har blivit något av en global plåga som påverkar inte bara enskilda människors liv utan hela världsekonomin, politiken och samhället i stort”, säger Cervenka till EFN.
Drabbar hela samhället
I den nya boken beskriver författaren segregationen och slitningarna mellan olika generationer som skapas genom den rådande bostadskrisen.
Även om många har tjänat mycket pengar på bra bostadsaffärer så skapas det nu en hel generation unga människor som tappar framtidstro när de inte kommer in på den överhettade marknaden.
“Kostnaden drabbar hela samhället, att svensk ekonomi gått så dåligt de senaste tre åren beror mycket på att vi har så mycket lån som blev dyra när räntan steg.”
Läs även:
Varningen: Köp inte ny bostad – “En tickande bomb”. Dagens PS
Experten: Så blir bostaden lättsåld. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.