Att jobba till 65 var tidigare synonymt med pensionen. Det är snart ett minne blott. Från 2026 införs den så kallade riktåldern.
Sveriges pensionsålder går i graven
Mest läst i kategorin
“Sverige håller på att ta bort sin pensionsålder. Den var länge 65 år, men höjdes till 66 år och från och med 2026 kommer den vara 67 år. Men det byter namn från pensionsålder till riktålder”. Det skriver News55, som har tagit reda på vad det innebär för dig.
Läs mer: Nu försvinner Sveriges pensionsålder – så drabbas din årskull. News55
Vad är riktåldern?
Idag lever vi längre. För att pensionerna inte ska bli lägre i takt med den ökande livslängen har riksdagen beslutat att höja pensionsåldrarna genom att införa en riktålder.
Det är helt enkelt en flexibel pensionsålder som justeras i takt med att vi lever längre.
För den som är född 1966 eller tidigare är riktåldern 67 år. För de som är födda 1967–1980 är riktåldern 68 år, och för generationerna efter 1980 höjs den till 69.
Är du född 1997 är din riktålder enligt prognosen 70 år.
På Pensionsmyndighetens hemsida kan du se din riktålder och få reda på när du tidigast kan ansöka om att få de olika delarna inom den allmänna pensionen.
Senaste nytt
Ta ut pension tidigt – eller vänta?
För den som inte vill jobba till sin riktålder finns alternativ. Den lägsta åldern för att ta ut din allmänna pension blir tre år före riktåldern (med vissa undantag). Är din riktålder 67 kan du alltså ta ut din pension från 64 års ålder.
Det kommer dock med sina nackdelar. Dels blir pensionen lägre då den pension du tjänat in ska räcka under flera år. Dels blir skatten högre för dig som är yngre. Först när du fyller 67 år sjunker skatten.
Ett klokt alternativ – för den som kan och vill – är att i stället skjuta upp pensioneringen.
För den som kan jobba ett eller två år extra kan det innebära flera tusenlappar mer i månaden.
Ett system för framtiden
Riktåldern ska anpassa pensionssystemet till en åldrande befolkning. Det innebär att pensionen blir mer hållbar på lång sikt – men också att fler behöver jobba längre än tidigare generationer.
“Det kan också vara bra att känna till att höjningar av pensionsåldrar pågår i stort sett i alla länder. Det beror på att vi i genomsnitt lever längre. För att pensionerna inte ska bli lägre med anledning av det behöver fler jobba längre”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert hos Pensionsmyndigheten, till AP7.
För den som vill maxa sin pension är det klokt att planera i god tid. Att spara privat och arbeta något år extra kan ge ett rejält lyft för ekonomin på ålderns höst.
Läs också: Därför är din “riktiga” pensionsålder högre än du tror. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.