Dödsskjutningarna har ökat markant – men när det gäller brott mot liv är Sverige ett tryggt land. Här är siffrorna för Norden.
Sverige: Tryggare än du tror
Mest läst i kategorin
Under 2022 steg antalet dödsskjutningar i Sverige till rekordnivån 63 offer.
Av media och propaganda kan man lätt få intrycket att våldsutvecklingen i Sverige är explosionsartad. Men faktum är inte bara att Sverige fortfarande är ett av världens mest trygga och säkra länder.
Det är även så att Sverige inte ens är Nordens mest våldsamma land.
Sverige bara trea
Den titeln tar istället Finland – med Island som tvåa.
När det gäller kategorin ”brott mot liv” säger den senast tillgängliga statistiken (2020) att det i Finland sker 1,64 brott per 100 000 invånare.
Tvåa på listan är Island (1,47) följt av Sverige (1,23), Danmark (0,95 och Norge (0,57).
Däremot ser våldsbrotten inte likadana ut i Finland när man jämför med Sverige.
”Här har vi inte samma typ av gängrelaterat våld med skjutningar och explosioner. När ungdomskriminalitet diskuteras finns alltid farhågan att det ska öka i bakgrunden”, säger Matti Näsi, universitetslektor i kriminologi vid Helsingfors universitet, till GP.
Senaste nytt
”Används som dåligt exempel”
”Om man märker av minsta förändring är polis och politiker snabba att agera för att det inte ska ta fart. Sverige används som ett dåligt exempel”, konstaterar Näsi.
Varför Finland toppar listan finns olika teorier kring. Näsi säger att man i Finland talar om den dödliga kombinationen ”Kniv och Koskenkorva”.
”Vi ligger på samma nivå som exempelvis Estland och de andra baltiska länderna. Finland har också en generellt sett högre alkoholkonsumtion än åtminstone Sverige och Norge”, säger Matti Näsi.
Inget att skriva om?
Den största gruppen brottsoffer och förövare är vad kriminologen Maria Normann kallar marginaliserade män.
Det är personer med låg socioekonomisk status och missbruksproblem, vilket innebär att dödligt våld bland dem sällan blir särskilt uppmärksammat.
”Det väcker inte så hemskt mycket medial uppmärksamhet då det inte avviker från normen. Där tror jag att det är likadant i Sverige – allmänheten är inte så hemskt intresserade av att läsa om marginaliserade missbrukare”, säger hon.
”Det som skrivs om är det som avviker från det här”.
Stabil lägre nivå
När Brottsförebyggande rådet i Sverige redovisar siffror för allvarlig misshandel 2022 konstaterar man att 0,5 procent av befolkningen råkat ut för detta under året, samma nivå som 2021.
”Nivån låg stabilt fram till en liten minskning 2020 och därefter har den återigen legat stabilt men på den något lägre nivån”, skriver Brå.
Detta gäller både bland män och kvinnor, kan vi utlästa ur statistiken.
Läs även:
Färre skjutningar i Malmö efter satsningen – Dagens PS
Thedéen: Gängvåldet hotar svensk tillväxt – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.