Sverige är sårbart vilket blev extra märkbart under pandemin. Därför pågår nu en enorm upprustning, både inom det militära och civila.
Sverige sårbart – enorm upprustning pågår
Mest läst i kategorin
Arbetet med att bygga upp Sveriges beredskap har egentligen pågått sedan 2015 och under pandemin blev det särskilt tydligt hur sårbart landet faktiskt är, skriver DN.
“Nu måste vi ta nästa steg för att se hur vi praktiskt kan bygga upp det igen”, säger Jan-Olof Olsson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Eftersom det finns allt färre statliga bolag än tidigare är det ofta de privata företagen som får ta på sig ansvaret och under pandemin startades samarbetet ”Flexibel beredskap” där företagen gick ihop med Region Stockholm och Rise.
Saab är med i nytt samarbete om upprustning
Ett sådant företag är Saab som är med i det nya samarbetet.
“Vi är ett litet land med en unik bredd och kompetens inom industrin. Så det måste vi lära oss att använda, och förbereda industrierna på att ställa om när det behövs”, säger Johan Belfrage, som ansvarar för innovation och strategisk utveckling på Saab.
Staten måste ta ansvar
Trots starka initiativ från bolag som Saab så måste även staten i slutändan vara med och ta sitt ansvar menar MSB:s Jan-Olof Olsson.
I slutet av augusti kommer regeringen titta närmare på hur de kan finansiera och organisera en nationell funktion för försörjningsberedskap.
“Om materialen och kunskapen finns i Sverige, är det kostnadseffektivt att tillverka produkterna precis när det behövs. Detta som ett komplement till mer traditionella beredskapsåtgärder”, uppger Saabs Johan Belfrage.
Läs även: Riksbanken ryter till om krisberedskapen: “Kontanter behövs“
Läs även: Beredskap: Det ska du ha hemma vid ett krig
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.