Snart fyller vallöftet år – den sittande regeringen lovade nämligen ett snabbt utbetalat högkostnadsskydd för hushåll och företag. Men så blev det inte. Istället är Sverige sist i Europa med utbetalat elstöd.
Sverige sämst i Europa – på elstöd
Mest läst i kategorin
Tre dagar före valdagen lovade Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ett elstöd till hushåll och företag. Utbetalningen skulle ske senast den 1 november. Men nu sex månader senare finns fortfarande inget elstöd till företag. Och Sverige är bland de sista på kontinenten.
Elisabeth Svantesson (M) är finansminister, och lovade ett högkostnadsskydd som skulle betalas ut redan den 1 november.
MISSA INTE: Inga skattesänkningar i regeringens budget
Det bidde inget
Men det blev inget. Varken ett högkostnadsskydd eller en utbetalning den 1 november. Istället blev det ett mindre elstöd baserat på året innan, utan någon som helst kostnadstak. Dessutom omfattades elstödet av två allvarliga problem. För det första hemlighålls vem som fått utbetalningarna, i strid med lagrådets inrådan om demokratiproblem. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.
Dessutom fick vissa “hushåll” hundratusentals kronor för mycket i bidrag, vilket inte kan granskas eftersom utbetalningarna hålls hemliga.
Något “hushåll” fick ett elstöd utbetalt för motsvarande hundratals villors årsförbrukning. Det som troligen hänt är att vissa företag fått hushållens utbetalningar, vilket inte alls var meningen.
Vem som fick pengarna kommer vi kanske aldrig få veta.
Inget datum ännu
Men allvarligast med det hela kanske är att miljoner svenska hushåll fortfarande inte fått sitt elstöd. Det är de i norra Sverige som inte fått några pengar alls. Något datum för den utbetalningen vet man inte när det kommer.
För företagare som röstade på den sittande regeringen i förhoppning att rädda firman från de höga elräkningarna måste vara extra bittra.
Snart fyller vallöftet år. Och ändå finns fortfarande inte ens något datum för när man kan börja ansöka om ersättningen.
Det var ju inte såhär det var tänkt
Tidöavtalet understryker som ett prioriterat uppdrag att skydda hushållen mot elprischocker.
Men under resans gång i höstas blev det tydligt att regeringspartiernas plan stred mot EU-rätten och den 22 december meddelade Ebba Busch (KD), energiminister att stödet var tvunget att göras om.
Det rapporterar Dagens Nyheter.
Sämst i Europa på elstöd
“Man kan med säkerhet säga att det gör att Sverige är bland de sista länderna med stöd till företag, säger researchern Cecilia Trasi på tankesmedjan Bruegel, till DN.
En effekt av att man nu försöker skynda klart med elstödet till företagen, är att man inte hinner skriva en ny sekretesslagstiftning för elstödet.
Det gör att man till skillnad från när det gäller elstödet till hushåll kommer kunna räkna ut vilka företag som fått vilket elstöd.
Sekretessreglerna
En skillnad är att hushållen inte kunde välja bort elstödet – de fick det utbetalt oavsett, och därför ville regeringen inte göra uppgifterna tillgängliga för offentligheten som hushållen vill hålla för sig själva. Samma behov av integritet har inte företagen som dessutom ska ansöka om bidragen, istället för att få dem utbetalda automatiskt.
Det framgår av energiminister Ebba Busch mejl till Dagens Nyheter.
”Jag har pekat på att det vore olämpligt att skapa ett system där dessa uppgifter tillgängliggörs, särskilt i rådande säkerhetspolitiska läge, där det är svårt att överblicka konsekvenserna av vad sådan samlad information skulle kunna användas till”, skriver Ebba Busch i mejlet.
Läs mer om elstöd:
Nämen Ebba… elstödet försenat igen
Elbolag anmäls för ekobrott – mitt i elkrisen
Erik Thedéen: Utan elstöd hade räntan varit lägre
Företag rustar för en till barsk vinter
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.