Dagens PS

Svenskars fusk avslöjat – krävs på 188 miljoner

Försäkringskassan har hittills krävt tillbaka 188 miljoner kronor som betalats ut på felaktiga grunder
Försäkringskassan har hittills krävt tillbaka 188 miljoner kronor som betalats ut på felaktiga grunder
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 31 juli 2017Publicerad: 31 juli 2017

Det visar färska siffror som myndigheten har tagit fram åt Expressen Dina Pengar. Kartläggningen visar att Försäkringskassan hittills krävt tillbaka 188 miljoner kronor från svenskar som betalats ut på felaktiga grunder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rör sig om allt från fifflande privatpersoner till organiserad brottslighet, visar kartläggningen. I vissa fall handlar det om föräldrar som begärt barnbidrag trots att hushållet bor utomlands. Ett annat vanligt fusk är det så kallade ”skilsmässotricket” där ett par iscensätter skenseparationer för att få bidrag trots att man fortfarande bor tillsammans.

“Vi jobbar bland annat med riktade kontroller. Det är ett bra sätt att hitta de som ligger i riskzonen att begå brott”, berättar Johan Gellerstedt för Expressen.

Siffror från Försäkringskassans återkrav hittills i år: 13 miljoner kronor i assistansersättningar, 20 miljoner kronor i barnbidrag, 12 miljoner kronor i bostadsbidrag, 6 miljoner kronor i bostadstillägg, 27,5 miljoner kronor i föräldrapenning, 22 miljoner kronor i VAB, 37 miljoner kronor i sjukersättning samt 28 miljoner kronor i sjukpenning.

MISSA INTE: Ledare: Kriminella lurar staten på miljarder

LÄS ÄVEN: Betalar för mycket skatt – ”lurar” staten på pengar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]