Dagens PS

Svenskarnas dystra bild av bostadsmarknaden

Svenskarnas dystra bild av bostadsmarknaden
Nära två av tre anser att Sverige befinner sig i en bostadskris enligt en ny undersökning. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 09 okt. 2020Publicerad: 09 okt. 2020

Majoriteten i en ny undersökning anser att Sverige befinner sig i en bostadskris. Det är här svenskarnas dystra bild av bostadsmarknaden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny undersökning genomförd av SBAB visar svenskarnas dystra bild av bostadsmarknaden. Nära två av tre svenskar anser att Sverige befinner sig i en bostadskris. Det som bidrar till den dystra bilden är framförallt höga bostadspriser och upplevelsen att det byggs för dyra bostäder.

Den pessimistiska synen på bostadsmarknaden är inte bara isolerad till storstäderna enligt undersökningen. Nästan lika många av de som bor på landsbygden anser att vi befinner oss i en bostadskris, 60 procent av de som bor på landsbygd respektive 65 procent av de som bor i storstad.

”Inte förvånande”

Förutom att bostäderna är för dyra, både äldre och nyproduktion, grundar sig pessimismen i att det byggs för få hyresrätter.

”Det är inte förvånande att svenskarna anger höga bostadspriser och få hyresrätter som orsaker till att landet befinner sig i bostadskris. Bostadspriserna har ökat, men den uppgången beror i hög utsträckning på att boräntorna har gått ned kraftigt under samma period. Tittar man istället på boendekostnaden som andel av hushållens inkomster kan vi se att den i genomsnitt inte varit så låg som den är idag sedan början av 1980-talet”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

”Sett till att räntorna väntas förbli låga under överskådlig framtid är boendekostnadsandelen ett mer relevant mått att titta på än bostadspriserna. Däremot har införda kreditregleringar som bolånetaket och amorteringskravet i kombination med prisuppgången på bostäder bidragit till att öka trösklarna in på bostadsmarknaden för flera grupper. Det är viktigt att hålla isär dessa olika faktorer”, fortsätter han.

Främsta anledningarna till att svenskarna anser att Sverige befinner sig i bostadskris*

Det byggs för dyra bostäder64 procent
Bostadspriserna är för höga62 procent
Det byggs för få hyresrätter59 procent
Det är svårt att komma in på bostadsmarknaden56 procent
Det byggs för lite bostäder46 procent

*De som svarat ”ja” på frågan om man anser att Sverige befinner sig i en bostadskris

ANNONS

Även dyster syn på utvecklingen av marknaden

En stor andel har även en dyster syn på den framtida utvecklingen av bostadsmarknaden. En hög andel tror att det blir svårare att ta sig in på bostadsmarknaden och att svartkontrakt och bostadssegregationen kommer öka.

”Att så många tror att det kommer bli svårare att etablera sig på bostadsmarknaden är egentligen inte förvånande. Införandet av kreditregleringar som bolånetaket och amorteringskravet i kombination med att många (40 procent) tror att bostadspriserna kommer att fortsätta öka ligger troligen till grund för den synen”, säger Robert Boije.

Så tror svenskarna att bostadsmarknaden kommer utvecklas kommande halvåret

Det kommer att bli svårare att ta sig in på bostadsmarknaden52 procent
Marknaden för svartkontrakt kommer att öka48 procent
Bostadssegregationen kommer att öka44 procent

 

Läs mer om undersökningen här.

Läs mer: All-time-high på bostadsrätter: ”Ovanligt att rekordet slås med tvåsiffriga tal”

Parkeringskravet bromsar bostadsbyggandet: “20 procent fler bostäder kan byggas till lägre kostnad”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]