Stockholmaren Alexander Bottema tappade hakan när han insåg kryptovalutans potential. Men, medger han: ”Jag är inte miljardär än”.
Uppenbarelse blev drömklipp: ”Fick panik och satsade allt”
Mest läst i kategorin
Den svenske programmeraren Alexander Bottema är uppväxt i Stockholm och har arbetat i både Uppsala och USA. Men det är varken karriären som datasäkerhetsexpert eller entreprenörsåren som grundare av bolaget Polytrust som har gett störst ekonomisk framgång.
I en intervju med VA Finans, som citeras av Business Insider, berättar han om uppenbarelsen han fick för sju år sedan. Efter att först ha varit mycket skeptisk till bitcoin väcktes hans intresse när den nya kryptovalutan lyckats återhämta sig efter ett kursfall. Alexander Bottema laddade ned programkoden för valutan och började studera den i grunden.
Och då ”tappade han hakan”, skriver BI.
”Det var revolutionerande. De hade löst allt som jag trodde var omöjligt”, säger han och syftar på svårigheten att skapa öppna, men säkra servrar.
Med insikten om bitcoins potential började Alexander Bottema räkna på vad en bitcoin skulle kunna vara värd i framtiden och drog paralleller till guldet. Med antagandet om guldmarknadens totala värde på 8.000 miljarder dollar, delat på 21 miljoner vilket enligt honom är antalet bitcoins som kommer att finnas på marknaden från och med år 2140, landade han på astronomiska nivåer.
”Jag fick panik och satsade alla mina besparingar.”
När Alexander Bottema gick in i kryptovalutan var en bitcoin värd 30 dollar. I dag, sju år senare, har priset ökat till omkring drygt 5.300 dollar i skrivande stund. Men några tankar på att sälja – eller köpa för den delen – har han inte. Svensken ser pengarna som en pensionsförsäkring.
Och exakt hur mycket han har tjänat, vill han inte avslöja.
”Nej, jag är inte miljardär än /…/ Men mitt kapital har ökat hundra gånger om.”
Fortsätt läs “PS kryptovalutor” nedan:
Bankens dom: “Bitcoin en spekulativ bubbla” >
10 frågor och svar om bitcoin >
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.