Många har känt av de stigande matpriserna. Men hur ligger vi egentligen till jämfört med övriga Europa?
Svensk matkasse – inte dyrare än andra


Mest läst i kategorin
Att den svenska matkassen är dyr är förvisso svårt att argumentera mot. Sedan 2022 har den blivit 25 procent dyrare och enligt en uträkning från Swedbank och Sparbankerna har matkassen för ett singelhushåll i genomsnitt blivit 878 kronor dyrare per månad. För sammanboende med två tonåringar har priset ökat med 2 825 per månad.
Ovanstående utveckling har fått många att reagera. Är prisökningarna omotiverat stora?
Nu visar en kartläggning från Länsförsäkringar att den svenska matkassen inte är dyrare än den europeiska.
Svensk matkasse följer Europa
Matkassen har blivit dyrare, ja – men inte mer i Sverige än i andra europeiska länder.
Det slår Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg fast.
Enligt kartläggningen har svenska matpriser ökat med 32 procent mellan mars 2020 och februari 2025. I euroområdet har ökningen varit snarlik – 31 procent.
“Vi ser nästan identiska prisökningar i Sverige och på kontinenten”, säger Stråberg.
Samma mönster syntes även under 2022 – året då priserna sköt i höjden på bred front.
Senaste nytt
Ökat pris internationellt
Den främsta förklaringen till dyrare mat i Sverige just nu är inte inhemsk – utan global, säger Stråberg.
Internationella livsmedelspriser har stigit med drygt 12 procent det senaste året. I samma period har svenskarnas matkasse blivit knappt 4 procent dyrare.
“Mönstret den här gången påminner faktiskt om hur det såg ut för tre år sedan. Efter pandemin steg priserna på världsmarknaden våldsamt, vilket påverkade priserna i svenska butiker med några månaders eftersläpning. Samma sak sker nu fast i avsevärt mindre skala”, säger Stråberg.
Läs även: Mindre matkasse, mer mojitos – så ska svenskarna klara budgeten. Dagens PS
Sverige bättre rustat
Men trots de stigande priserna är läget inte lika allvarligt som det var efter pandemin.
“De internationella prisuppgångarna är än så länge betydligt mildare än efter pandemin. Då påverkades dessutom priserna av olika utbudsstörningar samtidigt som fraktkostnaderna skenade. Det ser vi inte nu”, säger Stråberg.
Hon lyfter också fram att den svenska kronan har stärkts den senaste tiden, vilket hjälper till att bromsa prisuppgången på importerade varor. För 3-4 år sedan var situationen den omvända – då bidrog en svag krona till att öka matnotan ytterligare.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Och matkedjorna?
I den svenska debatten har flera pekat ut bristande konkurrens mellan livsmedelskedjorna som en stor orsak till prisuppgången. Men enligt Alexandra Stråberg är det en förenklad bild.
“Vår jämförelse visar att frågan om de svenska matpriserna är komplex. Beskrivningen om att prisökningarna i första hand beror på inhemska faktorer såsom bristande konkurrens eller att matjättarna “passar på” att driva upp priserna är missvisande”, säger Alexandra Stråberg. Hon fortsätter:
“Nog för att bristande konkurrens kan bidra till att förvärra problemet, men vi måste bredda perspektivet. Vi ser alltså liknande prisökningar i övriga Europa och det följer på internationellt stigande priser på livsmedel”.
Läs också: Goda nyheter: Här är maten som blivit billigare att laga. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.