Visst görs det en hel del försök att förbättra det svenska pensionssystemet. Men likväl är vårt system sämst i Norden.
Surt betyg för svenska pensionen
Mest läst i kategorin
Allt är förvisso inte mörkt och surt. För även om vi är sämst i Norden är vi fortfarande bättre än många andra länder. I årets Global Pension Index hamnar vårt svenska pensionsystem på plats tio, rapporterar Dagens Industri.
Vi är fortfarande bättre än bland annat Frankrike och Tyskland men likväl sämre än exempelvis Australien, Chile, Israel och Singapore.
Bäst pension i världen har i sin tur Nederländerna.
Och längst ner på listan?
Där hamnar Indien.
Vad är problemet?
Vad är då problemet med det svenska pensionssystemet? Det är ju ändå stabilt jämfört med många andra länder.
Enligt News55 räcker de reformer vi gör helt enkelt inte till för att hålla oss konkurrenskraftiga på den globala arenan. Speciellt inte när den åldrande befolkningen och den låga fertilitetsgraden sätter allt större press på systemet.
”I en värld där fertilitetsgraden sjunker och livslängden ökar, står pensionssystemen i centrum. Sveriges fertilitetsgrad har legat under 1,7 barn per kvinna de senaste åren, vilket innebär att vi riskerar en minskande befolkning och en åldrande befolkning”, säger Oscar Lekander, chef för området Pension och Försäkring på Mercer Sverige, till Di.
Allt detta skapar ett hårt tryck på systemet, bland annat då färre personer i arbetsför ålder ska kunna försörja fler pensionärer.
Behöver fler i arbete
Något Mercer Sverige hoppas ska råda bot på det hela är att fler personer i arbetsför ålder kommer in på arbetsmarknaden.
Det handlar både om att få unga snabbare ut i arbetslivet och att öppna upp för invandring för att fylla arbetskraftsbehovet.
Annat som kan förbättra vår ranking är ett ökat stöd till privat pensionssparande och större möjlighet för fler att löneväxla. Snäppet mindre skulder skulle inte heller skada.
Läs också:
Pensionen: Det lönar sig inte längre att arbeta. Dagens PS
Fler äldre arbetslösa – en mardröm för pensionen. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.