Större och billigare boende väger upp längre restid till jobbet. Idag flyttar fler ut ur landets största städer än de flyttar in, en trend som vuxit under de senaste pandemiåren.
Större och billigare boende lockar trots längre restid
Mest läst i kategorin
Under pandemin har efterfrågan på större bostäder vuxit, och mycket hänger nog ihop med att fler och fler började jobba hemifrån. Trenden gäller alla större bostäder, villor, radhus och bostadsrätter, och det är till kranskommuner och förorter flyttarna går.
Hemmajobb driver flytt
“Vi har tidigare funderat på om det skulle vara en tillfällig situation, men nej, den är inte tillfällig”, säger Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg till Dagens Nyheter. “Det är väldigt många företag som väljer att låta personalen fortsätta att jobba hemifrån i stor utsträckning”.
Senaste nytt
Större och billigare boende i förorter
Priserna stiger också i de attraktiva kranskommunerna och förorterna, men det är fortfarande stora prisskillnader, skriver DN. Snittpriset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad är över 100 000 kronor per kvadratmeter.
“I Solna ligger det på 65 000”, säger Marcus Svanberg till DN. “Så det är fortfarande billigare att flytta en bit ut – även om det är till populära pendlingsorter som Solna”.
Förändrar syn på förorter
Det betyder också att synen på förorter förändras. Martin Grander är universitetslektor vid Malmö universitet, och han ser en trend där det blir “städer i staden”.
“När det gäller Malmö har det satsats på nya exploateringsområden som lett till en kraftig befolkningsutveckling på senare år, säger han till DN. “Det är fortfarande inom Malmö kommun, men de är ”städer inom staden”, som Limhamns hamnområde till exempel. Den stadsdelen växte mer än hela Stockholm år 2020”, säger Martin Grander.
Tror inte på filtrering
Att förorterna kommer att förändras håller också Marcus Svanberg med om. Han tror att de kommer att bli mer levande, eftersom de boende tillbringar mer tid där.
“Det kommer att finnas ett större behov av lunchrestauranger och liknande service, säger han till DN.
Däremot tror inte Svanberg på det som i amerikansk forskning kallas filtrering. Det innebär att nya bostäder byggs i ytterområden och välbärgade flyttar dit. Mindre bemedlade flyttar till de centrala delarna, och det gör innerstäderna mindre attraktiva.
“Det har vi inte sett än”, säger Marcus Svanberg. “Men det skulle kunna minska trycker på innerstäderna – och det hoppas jag att det gör”.
Läs även: Trendbrott i synen på bostadspriser
Läs även: Nyproduktion: Rekord i kvadratmeterpris 2021
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.