Absurda hyreshöjningskrav och ökade levnadskostnader sätter press på hyresgäster i Stockholm och Gotland inför 2025 där Fastighetsägarna Stockholm nu kräver rekordhöjningar.
Stockholm och Gotland hotas av rekordhyror: "Ont i magen"
Mest läst i kategorin
Förhandlingarna om hyrorna inför år 2025 har tagit fart i rekordtid, och det tidigare kravet på 12 procent är nu överskridet.
Fastighetsägarna Stockholm har lagt fram ett krav på en möjlig höjning av hyrorna med så mycket som upp 15,4 procent från och med den 1 januari nästa år.
“Det är totalt sanslöst och verklighetsfrånvänt. Det här är siffror som inte går att ta in. Man får ont i magen av sådana krav. Hur ska en ensamstående mamma med låg lön klara av en sådan höjning?”, säger Susanne Sjöblom till Hem&Hyra, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.
Stockholm och Gotland
Enligt SvD motiverar Fastighetsägarna Stockholm sitt krav med att hyresvärdarna står inför ökade kostnader.
Detta på grund av bland annat höjda driftskostnader, underhållskrav och andra ekonomiska påfrestningar.
Kravet på hyreshöjning omfattar cirka 60 000 lägenheter både i Stockholm och på Gotland och har framförts rekordtidigt, två månader tidigare än normalt.
Fastighetsägarna anger att syftet är att minska risken för retroaktiv hyreshöjning, något som har blivit allt vanligare de senaste åren.
Senaste nytt
Slår mot barnfamiljer
Hyreshöjningarna har tidigare väckt oro bland svenska medborgare, särskilt hos den yngre generationen och barnfamiljer på en redan ansträngd hyresmarknad.
“Fortsatta räntehöjningar under året och övriga utgiftsökningar har tvingat många att tömma sparkontot och leva med mindre marginaler”, påpekade Hannes Malm tidigare, COO på Realy Bostad.
Sjöblom menar att det finns en gräns för vad som är hållbart.
“Det är hyresgästerna som är deras inkomstkälla. Driver de på för hårt så kan de bli av med sina hyresgäster”, säger Sjöblom till Hem&Hyra.
Oskäligt mot hyresgäster
Susanne Sjöblom uttrycker att fastighetsägarnas krav på hyreshöjningar är fullständigt oskäliga.
Hon framhåller att tidigare har fastighetsägarna rättfärdigat sina höga hyreskrav med höga räntor och inflation.
“De säger att de vill undvika en retroaktiv hyreshöjning, men de månar inte om hyresgästerna. Om de tänkte på hyresgästerna skulle de inte kräva en hyreshöjning på 15 procent”, säger hon.
Trots att både räntorna och inflationen nu sjunker, konstaterar hon att Fastighetsägarna ändå pressar på för högre hyreshöjningar än någonsin tidigare.
“Vill vi ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden måste kostnaderna fördelas på ett rimligare sätt”, säger förhandlingschef Nathalie Brard från Fastighetsägarna Stockholm till SvD.
Så mycket vill Fastighetsägarna höja hyran i procent – per kommun
Botkyrka, 14,9
Danderyd, 14,9
Ekerö, 15,2
Gotland, 14,8
Haninge, 14,4
Huddinge, 15,1
Järfälla, 15,2
Lidingö, 14,8
Nacka, 15,0
Norrtälje, 14,1
Nykvarn, 14,3
Nynäshamn, 14,8
Salem, 14,5
Sigtuna, 14,7
Sollentuna, 14,2
Solna, 14,6
Stockholm, 15,2
Sundbyberg, 14,8
Södertälje, 14,9
Tyresö, 14,2
Täby, 15,1
Upplands Bro, 15,4
Upplands Väsby, 15,0
Vallentuna, 14,9
Vaxholm, 14,9
Värmdö, 14,3
Österåker, 15,1
Källa: Fastighetsägarna
Läs även: Stockholm svårt för unga – nio år för egen lya. Dagens PS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.