Dagens PS

Statlig myndighet hyr ut lyxiga bostäder genom budgivning

En granskning visar att en statlig myndighet hyr ut lyxbostäder genom budgivning. Nu riktas skarp kritik mot myndigheten och metoden ifrågasätts om den ens är laglig.
Enligt en granskning av Hem & Hyra hyr en statlig myndighet ut bostäder med hjälp av budgivning. Metoden anses som högst olämplig av Hyresgästföreningen. (Foto: Unsplash/TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 08 okt. 2020Publicerad: 08 okt. 2020

En granskning visar att en statlig myndighet hyr ut lyxiga bostäder genom budgivning. Nu riktas skarp kritik mot myndigheten och metoden ifrågasätts om den är laglig.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hyresgästföreningen riktar skarp kritik till Statens fastighetsverk som använder budgivning för sina hyresbostäder. Det skriver Hem & Hyra i en granskning. Statens fastighetsverks uppgift är att förvalta kulturhistoriskt värdefulla byggnader som museer, slott och ambassader. I uppdraget ingår även att hyra ut delar av beståndet till organisationer, företag eller privatpersoner.

Enligt Hem & Hyra är det dock inte tal om något kösystem. När en lägenhet blir ledig handplockar myndigheten efter eget tycke bland potentiella hyresgäster som anmält intresse. De lägger stor vikt vid att personen som hyr känner till området, byggnadens historia och förstår de särskilda förutsättningar som livet i ett kulturhistoriskt objekt innebär.

Hem & Hyras granskning visar att ytterligare en faktor väger tungt – hur mycket hyresgästen är villig att betala.

Fick lämna in ett anbud

En privatperson som har kontaktat Hem & Hyra berättar att han anmälde intresse för att hyra en villa i Vaxholm. I informationsbladet från Statens fastighetsverk stod det att månadshyran var minst 13 000 kronor och att man skulle lämna in ett anbud om man önskade hyra.

Privatpersonen förstod att chansen var liten att bli utvald men lämnade ett bud på 13 000 kronor. Han fick ett mejl några veckor senare där det stod att huset tilldelats en hyresgäst som varit beredd att betala 20 000 kronor i månaden.

Förvaltaren av villan, Per Åkerfält, bekräftar att Statens fastighetsverk använder sig av ett anbudssystem för att nå ”marknadsmässiga hyror”.

”När det har genomförts en renovering kan det vara svårt att veta vilken grundhyra man ska gå ut med. Då vänder vi oss till hyresgästerna, vad de är beredda att betala”, säger Per Åkerfält.

Högst olämplig metod

ANNONS

Hyresgästföreningen menar att metoden som Statens fastighetsverk använder är högst olämplig.

”Eftersom det rör sig om en statlig myndighet förväntar man sig att de ska följa lagstiftningen så långt som möjligt. Och budgivning, det är väldigt långt från förhandlingslagstiftningen. Frågan är om det ens är tillåtet”, säger Per Björklind, regionchef för Hyresgästföreningen Stockholm.

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Fastighetsägarna vill höja hyrorna 2021

Enklare att få hyresrätt under coronapandemin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]