I januari höjs den viktiga inkomstpensionen – med rekordlite. Bara en ynka procent höjs pensionen, vilket kan jämföras med 3 procent i januari i år.
Står stilla: Pensionen ökar med ynka 1 procent efter nyår
Mest läst i kategorin
2024 ser ut att bli ett förlorat år för inkomstpensionen. I januari i år höjdes den med 3 procent, precis som tilläggspensionen. Men detta årsskifte ser betydligt dystrare ut.
“Inkomstpensionens utveckling ska vara i takt med inkomstutvecklingen i samhället. När inkomstpensionen beräknas förstärks den i början av utbetalningen med ett förskott på 1,6 procent. Förskottet dras sedan av från inkomstutvecklingen vid varje årlig omräkning av inkomstpensionen. Eftersom inkomsterna i snitt ökade med 2,6 procent 2023 blir ökningen av inkomstpensionen 1 procent”, säger Ole Settergren.
Han är analyschef på Pensionsmyndigheten som redovisade siffrorna på torsdagen.
Vad är garantipension, och vad spelar det för roll?
Men garantipensionen, det vill säga det lägsta beloppet en pensionär kan få i ersättning för sitt långa arbetsliv i sitt anletes svett, höjs med hela 9,1 procent. När inkomstpensionen höjs med så lite som en enda procent gör det att garantipensionen knappar in – och allt fler får garantipension istället för en pension baserad på hur mycket man jobbat, och med vad.
“Gränsen för att få garantipension flyttas när prisbasbeloppet stiger vilket tillsammans med riksdagens beslut om höjningar av garantipensionen, leder till att det idag är fler som får garantipension än som inte får det”, säger Ole Settergren.
Har man både inkomstpension och garantipension får man en höjning någonstans mellan 1 och 9,1 procent, beroende på hur nära garantibeloppet man ligger.
Efter årsskiftet väntas 190 000 fler pensionärer få garantipension.
Den magra höjningen med en enda procent av pensionen kan jämföras med inflationen, som under året varit rekordhög och väntas fortsätta vara hög även under stora delar av 2024.
Dessutom har räntorna på bostäder vuxit till att bli de största utgifterna för de flesta hushåll i Riksbankens styrräntehöjningars kölvatten – något som även påverkar många pensionärer negativt. Inget av detta tar dock inkomstpensionen hänsyn till. Men det är där garantipensionen kommer in: De med låga inkomster får högre ersättning än de med höga inkomster:
Senaste nytt
Miljoner svenska pensioner står stilla
Ungefär 1,2 miljoner pensionärer har inkomst- och/eller tilläggspension utan garantipension eller bostadstillägg. Deras inkomstpension ökar med rekordlåga 1 procent i januari.
De 755 000 pensionärer som får en del inkomstpension och en del garantipension får en förändring som är proportionerlig till hur stor andel av inkomsten som de får från respektive system. De får en ökning av pensionen med någonstans mellan 1,0 och 9,1 procent.
Nästan 300 000 svenskar får endast eller nästan endast garantipension. Deras pensioner ökar med 9,1 procent. Det är den kategorin som ökar med 190 000 till 490 000 efter årsskiftet.
Anledningen till att garantipensionen höjs så mycket är att prisbasbeloppet höjts i takt med inflationen. Eftersom inflationen varit så hög i år och i fjol så höjs prisbasbeloppet från 52 500 kronor 2023 till 57 300 kronor 2024 – en höjning med 9,1 procent.
Läs mer om pensionen:
Dråpslaget: Utgifterna äter 105 procent av pensionen – Dagens PS
Besviken på svek mot pensionärer: “Tickande bomb” – Dagens PS
Expert om budgeten: 2024 förlorat år för pensionärer – Dagens PS
Sparstraffet: ISK-skatten rekordhöjs – igen – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.