Snart kommer många BRF:er i Sverige att hålla sina årsstämmor. Men hur ska årsredovisningen egentligen tolkas? Resultat, räntesats, underhåll och månadsavgiften kan vara viktiga uppgifter att titta på.
Stämma i BRF: Så läser du årsredovisningen
Mest läst i kategorin
SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB, skriver om hur en medlem i föreningen snabbt kan skapa sig en bild av ekonomin inför en stämma.
Det räcker inte med att titta på resultaträkningen och konstatera att föreningen går med vinst för att kunna slappna av. I vissa fall är det bra att gå långt in i notapparaten för att skapa verklig förståelse för det ekonomiska läget.
”Det är exempelvis bra att se över föreningens belåning per kvadratmeter. Om den börjar närma sig 12 000 kronor/kvm kan det finnas anledning till att ifrågasätta föreningens stabilitet då den klassas som högt belånad. Om föreningen däremot har under 5 000 kronor/kvm är den lågt belånad”, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.
Måttlig ränta viktigt i BRF
I notapparaten finns tydliga uppgifter om föreningens lån, som har betydelse för alla som äger bostad i föreningen. En räntekostnad på under 20 procent anses bra. Ligger räntesatsen över 40 procent ska du se det som en varning.
SBC skriver också att det är väl värt att titta på underhållsplanen. Där förklarar föreningen hur den förutser kommande behov av underhåll i en fastighet och redovisar hur kommande underhåll ska kunna skötas och hur det kan påverka avgiften. Det är viktigt att undersöka hur föreningen sparar inför planerat underhåll och oväntat underhåll.
För den som går i försäljningstankar kan det också vara relevant att undersöka om man bor i en äkta eller oäkta BRF. En äkta BRF får in minst 40 procent av sina intäkter genom medlemmar som äger sitt boende, inte genom hyresgäster. Det här spelar roll för hur beskattningen blir när du säljer, enligt SBC.
Läs också:
Sen avgift – så lätt kan du bli uppsagd
3 tips: Så rustar ni er brf för framtiden
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.