Experter varnar nu för att spelmissbruk kommer att öka i takt med att den ekonomiska krisen sätter press på svenska hushåll och företag.
Spelmissbruk ökar på grund av ekonomiska krisen
Mest läst i kategorin
Många hushåll och företagare upplever just nu ett extremt pressat ekonomiskt läge med skyhöga elräkningar och höjda räntor – och därtill en skenande inflation. Samtidigt lever vi i en osäker omvärld och ett pågående krig i Europa. I situationer som dessa finns en ökad risk att många letar sig till nätcasinon och andra typer av spelplattformar för att vinna snabba pengar och dämpa sin oro, enligt Aftonbladet.
Ett sätt att fly verkligheten
Nu varnar experter för att den ekonomiska kris som vi befinner oss i kan bli en motor för ett destruktivt spelberoende. Under ekonomiska kriser finns en ökad risk att nya individer lockas in i spelandet och att situationen förvärras för de som redan har ett spelberoende. Personer som har lämnat ett spelmissbruk kan falla tillbaka in i beroendet.
“Att inte ha pengar är en faktor till att människor börjar spela. Spelandet ger hopp om att kanske klara sig. Får man bara den där jackpotten skulle man inte påverkas av utvecklingen, det är en illusion som man lätt målar upp”, säger Daniel Harre, förbundsordförande på Spelberoendes Riksförbund i en intervju med Aftonbladet.
“När allt blir dyrare så blir det en större oro i vardagen där spelandet kan bli ett sätt att fly från verkligheten”, säger Daniel Harre.
Det finns också ett tydligt mönster mellan spelmissbruk och ökade snabblån, så kallade sms-lån, enligt Spelberoendets Riksförbund.
“Ett mörkertal”
Enligt en rapport från Spelinspektionens undersökning Allmänheten om spel 2022 som släpptes den 9 januari i år, svarade endast 2 procent av de tillfrågade att de någon gång under de senaste 12 månaderna hade spelat för mycket. Endast ett enstaka personer, färre än 1 procent, angav att de hade sökt hjälp för sitt spelande.
“Det finns en fördröjning tidsmässigt innan vi ser en eventuell ökning av antalet som kommer till beroendevården. Vi vet faktiskt relativt lite om hur lång tid det tar för människor att utveckla problem. Men jag är orolig för mörkertalet som kan finnas bakom utvecklingen just nu där människor kan vara ännu mer attraherade av reklam för snabba pengar”, säger Anders Håkansson, läkare på Malmös beroendeklinik och professor i psykiatri vid Lunds universitet, till Aftonbladet.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.