Färre klappar under granen och en dämpad julbelysning – det ser enligt en färsk undersökning ut att bli effekten av året som gått när julhandeln rullar igång.
Sparsamhet nya given i upptakten av julhandeln
Mest läst i kategorin
Nej, inte ens tomten råder bot på den höga inflationen. Höjda priser och osäkra tider kommer således sätta sin prägel på julhandeln i år. Främst när det kommer till hur vi väljer att spendera våra dyrt förvärvade slantar.
I år uppger 44 procent av svenskarna att att de skenande priserna kommer att påverka julfirandet och att det är dyra julklappar, energikrävande julbelysning, nöjen och resor som kommer att få stryka på foten. Allt enligt en färsk undersökning gjord av YouGov för PresentBolaget.
Sparsamhet präglar julhandeln
När Sverige går in i december är nyckelordet följaktligen sparsamhet, vilket kan jämföras med de senaste årens jular som generellt kostat mer och mer.
Framförallt är det unga personer i åldrarna 18-34 år som i större utsträckning säger sig behöva spara in på julen i år. I första hand genom att köpa färre och billigare julklappar, även om den äldre generationen också ser ett behov av att hålla i plånboken.
Senaste nytt
Julklappar till anställda kvarstår
På det lite mer positiva kontot tycks de flesta företag, trots stigande kostnader, mindre benägna att dra in på julklappar. Något som kan förklaras med att tuffa tider gör det nästan ännu viktigare att visa uppskattning för kollegor och medarbetare.
En titt utanför Sveriges gränser visar dock att våra danska grannar är snäppet bättre än Sverige och Norge på att premiera sina anställda. Det betyder dock inte att vi i Sverige inte värdesätter uppskattning från vår arbetsgivare.
Tvärtom visar undersökningen att 41 procent av svenskarna anser att en gåva från arbetsgivaren är “viktig” eller till och med “mycket viktig”.
Jul till varje pris inte längre hållbar devis
Så är vi också en nation som historiskt sett betraktat julen som årets största högtid, viket fram till dags dato drivit oss till att spendera allt mer, oavsett omvärldsläget. Ett beteende som enligt traditionsexperten Mattias Axelsson syftar till seder och bruk.
“Det var till jul man slaktade grisen och på så vis fick färskt kött. Nästan oavsett krig, farsoter eller svält så ville man fira jul”, säger han.
Att tiderna nu förändrats råder det ingen tvekan om. Även om det enligt Axelsson är svårt att förutse om den sparsamhet som undersökningen vittnar om är temporär, eller början på en ny trend, och ett mer återhållsamt julfirande.
Undersökningen har genomförts av YouGov på uppdrag av PresentBolaget i Norge, Danmark och Sverige med 1 000 respondenter i varje land.
Vill du ta del av fler nyheter som rör din privatekonomi? Så här enkelt får du Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev!
Läs även: Höga elpriser hotar igen: ”Tajmingen olycklig”
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.