Skulle du ta ett banklån för att betala din elräkning? Det var vad Varberg Energi rådde sina kunder till, skriver Dagens Nyheter. En ganska dålig idé, som tenderar att stjälpa istället för hjälpa. Som tur är finns det mer hållbara sätt att hantera stigande elpriser på.
Sparekonomerna: Så hanterar du stigande elpriser
Mest läst i kategorin
Stigande omkostnader, som till exempel högre elpriser kräver långsiktiga lösningar. Enligt de sparekonomer som Dagens Nyheter konsulterat är banklån inte en av dem.
Att planera sin budget, förslagsvis genom att studera sin elförbrukning över tid är desto bättre, eftersom elpriserna varierar hushåll emellan. Det menar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
“Att skaffa en överblick över sin ekonomi gör att man får koll på var pengarna tar vägen och se vad det går att dra ned på. Då kan man förbereda sig på utgiftstoppen i vinter”, säger hon till DN.
Hon slår även ett slag för bergvärme eller solpaneler. En investering som höjer värdet på din bostad och gynnar klimatet.
Skär ned på övriga utgifter
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, föreslår i sin tur att man skär ner lite på övriga utgifter till förmån för elräkningen.
“Om vi drar ner på restaurangbesök, fika på stan, prenumerationer och streamingtjänster kan vi spara ihop en tusenlapp i månaden. Det kanske är lättare än att helt utesluta något”, säger hon till DN.
Detta eftersom höjda elpriser är något vi fortsatt behöver ha med i beräkningen. Ett generellt råd är också att försöka se positivt på sin privatekonomi, trots stigande priser och hitta sparutrymme där det finns. Utan att ta banklån.
Läs även: Svenska reallönen har sjunkit med 5,7 procent
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.