Emissionerna slår hårt mot småsparare, som riskerar en dubbelsmocka. ”Det är lätt att bli utnyttjad och lurad som småsparare”, säger John Skogman.
Tuffa killarnas dubbelsmocka mot småsparare
Mest läst i kategorin
Många företag har flaggat för kapitaltillskott genom emissioner. Och det innebär tyvärr att aktier i företag som Sivers, Besqab eller Cdon riskerar att tappa i värde.
Känslomässigt svårt
”Det kan vara känslomässigt svårt att gå in med ännu mera pengar i en aktie som tappat två tredjedelar av sitt värde”, säger Erik Nordenskjöld, investeringschef på rådgivningsfirman Citroneer till Dagens Industri.
Det är ett tråkigt läge: Bolaget har haft det tufft och behöver mer pengar och säljer därför aktier. Och de som tappat stora belopp i sina besparingar får då chansen att plöja in ännu mer pengar i vad som upplevs som ett sjunkande skepp.
Men det är bäst att betala, tycker Nordenskjöld.
”Forskning visar att det är en bra idé att följa insiders. Så om bolagets chefer är med i nyemissioner så kan det vara en bra idé att köpa aktier.”
Värdet späs ut för småsparare
Värdet på de aktier som finns i företaget späs nämligen ut när det sker nyemissioner. Och småsparare som inte stoppar in mer pengar förlorar därför andelar när aktierna, dvs andelarna i bolaget, blir fler.
”Man drabbas av utspädningseffekten om man inte deltar, då aktier som köptes innan emissionen efteråt utgör en mindre andel av bolaget”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Di.
Men det är inte gratis. Många småsparare har helt enkelt inte råd att köpa fler aktier.
Rabatt för rika
Dessutom görs vanligen emissioner till rabatt. De nya aktierna säljs till ett minskat värde och erbjuds inte alltid alla.
När Cibus gjorde en riktad emission mot några få storägare så fick de handla till 10 procents rabatt. Det kan göra att värdet minskar för småspararna men storägare får dessutom köpa rabatterade andelar i företaget, på småspararnas bekostnad.
Då utsätts småspararna för en dubbelsmocka: Först får de värdeminskning på sitt innehav. Sedan får storägarna rabatter vilket ska betalas av småspararna.
Rättvist i Norge
I Norge kan alla befintliga ägare delta i riktade nyemissioner, och man får inte erbjuda mer än 5 procent rabatt. Dessutom ska alla få ta del av rabatten som deltar i emissionen, inte bara stora bolag.
Systemet kallas för Repair Issue, skriver Di. Men det finns inte i Sverige, berättar börspoddaren John Skogman:
”Det är lätt att bli utnyttjad och lurad som småsparare.”
Läs mer om småsparare:
5 tips för en bättre privatekonomi
Två av tre gör vanliga kreditkortsmissen
Bolåneskulderna minskar för första gången någonsin
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.