Svenskarnas sparande och konsumtion fortsätter att falla. Detta enligt SEB:s undersökning Sparkollen där det genomsnittliga månadssparandet under det fjärde kvartalet minskade med 8 procent till 5 377 kronor.
Inflation och ränta sätter kniven i hushållskassan
Mest läst i kategorin
Andelen hushåll som planerar att öka sitt sparande ligger kvar på 20 procent, och de som planerar att minska sitt sparande ökar från 17 till 18 procent enligt undersökningen. De som tänker ligga kvar på samma nivåer är 57 procent.
SEB:s index Sparkollen – skillnaden mellan andelen som planerar att öka sitt sparande och andelen som planerar att minska sitt sparande – ligger därmed på 2, en minskning med 1 sedan föregående kvartal.
“Det gångna året har utan tvekan varit en privatekonomisk prövning för många hushåll, även om många har lyckats parera utgiftsökningarna med ekonomiska krockkuddar. Inför 2023 finns inte samma sparutrymme längre och allt fler hushåll blir av naturliga skäl mer avvaktande till att öka sitt sparande”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.
Minskar mest i aktier och fonder
88 procent av svenskarna hade ett månadssparande under det fjärde kvartalet vilket är en ökning med 2 procentenheter, enligt SEB:s undersökning som bygger på cirka 2 000 webbintervjuer om svenska hushålls syn på sitt sparande. Undersökningen genomfördes under perioden 30 november till 12 december 2022.
Däremot minskade sparandet mätt i kronor, med 8 procent till i genomsnitt 5 377 kronor. Mest minskade sparandet i aktier och fonder.
“Vartannat hushåll planerar att dra i handbromsen”
Sparkollen undersöker också svenskarnas tänkta konsumtion, och där uppger 48 procent att de tänker konsumera mindre, jämfört med 6 procent som tänker konsumera mer och 42 procent som tänker ligga kvar på samma konsumtionsnivå. Det ger ett balansmått på minus 42 för konsumtionen, en nedgång med 2 enheter jämfört med kvartalet innan.
“Det mesta talar för att inflationen kommer falla tillbaka under 2023, om än från väldigt höga nivåer. Det innebär att den försämrade köpkraften hushållen upplevt under 2022 kommer att hålla i sig i ett par år framöver. Att nästan vartannat hushåll planerar att dra i handbromsen och minska sin konsumtion under det närmaste halvåret är därmed föga förvånande”, säger Américo Fernández.
Läs även: Sparandet och konsumtionen rasar – ”dyster konjunktursignal”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.