SPONSRAS AV AKTIEINVEST FONDER: Julklappsköpare blir allt mer prismedvetna i jakten på att spara pengar. Så här tänker du likadant när du väljer fonder.
Rätt fondklapp kan spara tiotusentals kronor
Mest läst i kategorin
Vilka beslut grundar du dina julklappsköp på? Är det liknande grunder som när du ska investera i fonder? Kanske du vid första anblicken tänker att frågeställningen är något speciell. Kanske finns det mer liknelser än vad vi tror.
E-handeln ökar kraftigt i Sverige, vilket i sin tur leder till en tydligare pristransparens och prispress. Det är väldigt enkelt att i dag jämföra priser via internet inför ett köpbeslut. Konsumenten har blivit mer prismedveten i jakten på att spara några hundralappar eller till och med tusenlappar. Detta går även att applicera inför ett beslut att välja rätt fond. Internet erbjuder ett antal gratistjänster där det går att simulera olika scenarios med avgifter, avkastning och tidshorisont. Allt för att du ska kunna hitta bra fonder med en låg avgift. I valet mellan två likvärdiga fonder är fondavgiften ännu mer avgörande på lite längre sikt. Det går faktiskt att spara tiotusentals kronor.
Fokus fonder
När du köper en julklapp kanske du tänker att den ska vara användbar och att den ska hålla i flera år. Och så finns det julklappar som är mer säsongsbetonade och dessa kan ju återanvändas inför nästa säsong. Låt oss få utveckla resonemanget lite och knyta an det till fonder.
Vid val av fond är det viktigt att titta på fondens historik. Har fonden presterat bra under en längre period? Och hur har fonden eventuellt hanterat tidigare nedgångar på börsen? Finns det något i fonden eller fondens förvaltningsfilosofi som kan parera ett sämre börsklimat? Likväl som gör att fonden presterar bra under gynnsamma förhållanden. Fonder som investerar i aktier/bolag som ger en hög direktavkastning (utdelning) kan komma att agera som en slags krockkudde vid sämre börsklimat. Du kommer nämligen att få utdelningen återinvesterad via fonden, oavsett hur börsen går.
Det är en utmaning att hitta rätt fonder och preferenserna är olika, men med lite kunskap och genom att lägga ner lite mer tid så brukar också resultatet bli bättre. Samma sak gäller ju också för julklappsinköpen.
Senaste nytt
Sprid riskerna
En vanlig strategi är att sprida riskerna. Som bas kan vara att ha en strategi att investera i en bred indexfond, till exempel med inriktning på svenska storbolag, med låg avgift. Placeringshorisonten kan sträcka sig över fem år. Den bredare basen kan sedan utökas med en fond som investerar i bolag som ger hög utdelning. En sådan fond kanske kan parera ett dåligt börsklimat bättre. Utdelningarna kvarstår ju även i en börsnedgång och när fonden återinvesterar den så ger det fler aktier i bolagen, vilket i sin tur innebär att vid nästa utdelningstillfälle så får fonden än mer utdelning. Det ger helt enkelt en ränta-på-ränta-effekt. För att spetsa till placeringen kan du sedan addera fonder från exempelvis tillväxtmarknader eller kanske en fond med småbolag. Risken i dessa fonder brukar vara högre och därför bör andelen i dem vara lägre. I fonder med högre risk bör du också räkna med att behöva vara mer aktiv då till exempel en nischad tillväxtmarknad kan få ändrade förhållanden ganska snabbt och det då är klokt att utvärdera alternativen. Valet av fonder har också att göra med hur mycket risk du vill ta, och hur mycket tid och engagemang du kan och vill lägga. Risken finns också att du köper fel julklapp eller fond, men med ett enkelt analysarbete kan du undvika de flesta felköpen och de största riskerna.
Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Läs mer från PS Sparande nedan:
Sparare fnyser åt ny ISK-skatt >
Ytterligare PPM-bolag stoppas efter kritik >
Börsprofilen Günther Mårders nya strategi >
Avanza: Teknikfonder lockar sparare >
Morningstar: Rallyfond är upp 1.600 procent >
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.