Dagens PS

Maten som spar pengar och gör gott för miljön

Rotfrukter är relativt billiga så här års och passar utmärkt i både grytor och soppor. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 16 jan. 2023Publicerad: 16 jan. 2023

Årets fattigaste månad är här. Kanske den tuffaste på länge tack vare stigande mat- och energipriser. Här är 5 tips som hjälper dig laga plånboksvänlig, hållbar och god mat. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Januari är en månad då de flesta av oss vänder på slantarna. I år kanske ännu mer än vi gjort tidigare sedan både mat- och energipriser skjutit i höjden.

I en tid av både inflation och klimatförändringar har det samtidigt aldrig varit viktigare att handla etiskt och ta hänsyn till mänskliga rättigheter. Detta sedan de människor som står bakom varorna vi har på varuhyllan även de drabbats hårt av inflationen.

ANNONS

Ett enkelt sätt att göra skillnad på kan vara att byta ut en av alla de ingredienser du använder dig av på veckobasis mot en eller flera Fairtrade-märkta produkter. På så vis kan du göra gott för både människor och miljö utan att det naggar för mycket på matkontot.

Här är 5 tips på klimatsmart och billig mat som tagits fram av tv-kocken Siri Barje och Fairtrade.

1. Gör en skafferirens

Matsvinn kan lätt undvikas om du låter resterna i kylen få nytt liv. Potatismos kan bli potatisplättar och gårdagens risrester blir roligare om du fräser på det i stekpannan.

Har du bröd som är några dagar gammalt hemma är fattiga riddare en riktig klassiker som både barn och vuxna brukar uppskatta.

2. Botanisera i baljväxter

Javisst har du hört det förut –  kikärtor, bönor och linser är billig mat och dessutom väldigt gott att ha i både grytor och sallader. Särskilt krångligt att tillaga är det faktiskt inte heller om du blötlägger dagen innan tillagning och sedan kokar själv.

ANNONS

En perfekt basvara att utgå från som dessutom lämpar sig utmärkt för att frysa in i portionsförpackningar.

3. Fynda och frys in 

Det är lätt att fastna i att varor med kort- eller bäst-före-datum måste användas direkt. Det hindrar dock inte att du fryser in dem.

Kanske finns det rotfrukter i säsong till ett bra pris som du kan förvälla lätt och sedan frysa in, eller en köttbit som kan utgöra basen i en gryta? Fynda och planera!

4. Satsa på storkok

Att storhandla och göra storkok slår panikköp och köpelunch med hästlängder.

Se till att du alltid har råvaror hemma och laga extra portioner som antingen kan frysas in eller bli en lunchlåda, så spar du både pengar och tid.

5.Koka en soppa

Vem sade att det var fel att koka soppa på spik? En soppa tillsammans med en god brödbit är både värmande och gott så här års och räcker dessutom till många.

ANNONS

Det är samtidigt ett smart sätt att ta hand om grönsaker och grönsaker som ser lite trötta ut tillsammans med en bit kött, fisk eller andra rester som finns hemma.

Vill du läsa mer om mat, vin och hälsotrender? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Tummen upp för hållbart och schweiziskt vin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS