Prislappen för ett vanligt “Svensson-internet” har ökat med motsvarande mer än den dubbla inflationstakten de senaste åren, berättar Alexander Widell, vd på Bredbandsval.se.
Pris på bredband rusar: "dubbla inflationstakten” – experten larmar
Mest läst i kategorin
I januari 2018 kostade “Svensson-internet”, det vanligaste abonnemanget och som ger en överföringskapacitet på 100 Megabit, 320 kronor i månaden. I december i år kostade samma hastighet 395 kronor i snitt. Om förhållandet håller i sig kan det bli ännu saftigare under det kommande året. Inflationstakten i år är hittills uppe i 10,7 procent jämfört med i fjol.
Bredbandet har blivit allt viktigare för svenskarna under och efter pandemin, då hemarbete blivit allt vanligare.
Missa inte: EU inför ny moms i hela Europa
100 Megabit lockar Svensson
Det vanligaste internet för hushållen har med andra ord stigit 23 procent över en femårsperiod. Det är mer än dubbelt så mycket som prisökningarna på andra varor och tjänster. Det berättar Alexander Widell som är VD för Bredbandsval.se. De har jämfört listpriser och nykundspriser mellan de svenska bredbandsleverantörerna.
“Internet i hemmet är centralt för de flesta familjer. Vi brukar säga att man behöver el, vatten och bredband för att klara sig. Och skulle man fråga barnen om de helst vill att man stänger av vattnet eller bredbandet i två timmar så vet vi alla svaret”, säger Alexander Widell.
2018 låg inflationen på 2 procent. 2019 var den 1,8 procent. Pandemiåret 2020 var inflationen rekordlåg – 0,5 procent, för att sedan stiga till 2,2 procent i fjol, enligt siffror från SCB.
Under de åren steg priserna för bredband mellan 4 och 5 procent per år, berättar Alexander Widell. Det är mer än dubbelt så snabbt som inflationstakten.
Senaste nytt
Bredband viktigt för hushållen
Hur den höga inflationen i år kommer påverka bredbandspriserna över tid är för tidigt att säga. Men det lättaste sättet att få ner priset på bredband är att byta leverantör, berättar Alexander Widell.
Nykundsrabatt
“Många bolag har så kallade nykundspriser som ligger runt 20 till 25 procent under listpriset”, säger han.
Det gör att man genom att byta bredbandsleverantör skulle kunna sänka sin månadskostnad med nästan 100 kronor i bästa fall, för ett “Svensson-internet”.
“Man gynnas av att ha koll på sin bredbandsleverantör. Särskilt ett år som 2022, när priserna stiger på bred front på så mycket annat”, säger Widell.
Elen är inte boven
En av kostnaderna som stigit mest under året är elen, som rusat i höjden sedan Ukraina invaderades av Ryssland i slutet på februari. Då ströp Ryssland nämligen tillgången på gas och olja i Europa, vilket fått energipriserna att mångdubblas i alla EU:s medlemsländer. Men elkostnaderna verkar bara haft en marginell prispåverkan på bredbandspriset.
“Att hålla igång serverhallar och datacenter kostar nog en del i el. Men elkostnaden för att transportera över ljusimpulser i fibern bedömer jag som marginell”, säger han.
För att undersöka priset har bredbandsval.se undersökt kostnaden för routern, som tar emot och skickar data via bredbandet i hemmet och på kontoret.
En krona om dagen
“Det kostar väldigt lite. Till och med med dagens skyhöga elpriser kostar inte en router mer än en krona per dag på elräkningen”.
Bredbandsval bildades för fem år sedan, eftersom det inte fanns någon tjänst för att jämföra priser gatuadress för gatuadress.
“Vilket avtal som är billigast kan skilja sig från port till port på samma gata. Och vissa gator har inget fast bredband alls”.
Mer om bredband och it:
Chefen läste hennes patientjournal
Telenor äventyrar rikets säkerhet
De försöker hacka ditt bank-id
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.