Med en vecka kvar till löning är det många som vänder på slantarna. Dessutom ser februari extra dyster ut på grund av elräkningen i januari. Då kan du behöva dessa 7 spartips.
7 kloka spartips för årets fattigaste månad
Mest läst i kategorin
Årets fattigaste månad är snart över. Det är en klen tröst för de som har elräkningar på över 10 000 kronor att betala efter lön. Men det finns några spartips för att klara månaden.
Det rapporterade dagstidningen Svenska Dagbladet i en artikel på måndagen.
MISSA INTE: Maten som sparar pengar i plånboken
1. Förhandla om räntan
Räntekostnaderna fortsätter att stiga för de svenska hushållens bolån. Men olika banker erbjuder olika dyra bolån. Jämför mellan de olika bankerna och knip det billigaste erbjudandet, säger Svenska Dagbladets privatekonomiske expert.
“När du får ett erbjudande, var uppmärksam på om det är räntesatsen eller ränterabatten som avses, och hur stor rabatten är i procent. Varje rabattprocent gör stor skillnad” skriver tidningen.
Senaste nytt
2. Se över försäkringarna i hemmet
Du kanske sitter på en onödigt dyr försäkring? Vissa betalar för en dyr hemförsäkring där reseskyddet ingår – något som är helt onödigt om du aldrig reser. Det är bara ett av exemplen på försäkringar som du kan få ner priset på.
Kanske har du redan en hemförsäkring via ditt fackförbund? Då kan det hända att du betalar dubbel försäkring helt i onödan – vilket kan kosta dig tusenlappar för ingenting under ett år.
Dessutom kanske du försäkrar dina hemmaprylar en och en – vilket inte behövs om du har en drulleförsäkring. Det kan du också läsa i det finstilta på försäkringsbolagets hemsida.
3. Dyrt fondsparande
Kanske betalar du för mycket i avgift för dina fonder? På Fondkollen kan du lätt gå in och undersöka om det finns en bättre fondförvaltare för dina surt förvärvade sparpengar.
Dessutom borde du se över ditt ISK-konto, om du har ett, eftersom skatten precis höjdes. Det är ofta det bästa för sparande, men kanske inte för riktigt alla.
4. Avgifter på pensionen
Det är ett bra tillfälle att se över vart dina pensionspengar går någonstans. Det gäller både premiepensionen, tjänstepensionen och privat pension. Olika bolag tar ut olika avgifter – troligen både fasta och rörliga avgifter på ditt pensionskapital. Jämför och ta det som passar dig – gå inte på rutin.
5. Kontokortet kostar
Ditt bankkort kostar. Kontopaketen har nyligen blivit dyrare, men hos vissa banker kan man få lägre avgift om man samlar sitt sparande på samma bank. Då kan man också förhandla med banken om avgiften på bankkortet.
6. Netflix ELLER Disney+, inte båda
Det kan vara klokt att inte ha alla tevekanaler, eller rättare sagt streamingtjänster. Netflix har ett dyrt abonemang för 179 kronor i månaden. Andra streamingtjänster erbjuds helt gratis under en provperiod, eller åtminstone betydligt billigare.
Kanske har din familj 3-4 stycken olika tjänster? En för ljudböcker, två till för filmer och serier? Då kan det vara klokt att komma överens om en tjänst och sedan lägga resten av pengarna på något annat.
Och med bibliotekskortet kan man låna både ljudböcker och streama film helt gratis, via exempelvis apparna Viddla eller Cineasterna.
7. Kreditkortet
Kreditkort har en årsavgift. Dessutom är räntan hög på krediten du tar ut. Om du inte behöver kortet, så klipp det och avskaffa ditt kreditkort hos banken. Men om du behöver det kan du jämföra med andra banker – kanske till och med din mataffär har ett kort som ger dig bättre avkastning, bättre försäkring eller till och med en och annan bonus?
Högre kredit och längre räntefri period kan också vara ett användbart spartips den här tiden på året.
MISSA INTE: Elpris får villapriser på fall
Läs mer om spartips och ekonomi:
Ta del av vår fiffiga och kostnadsfria nyhetstjänst.
Maten som sparar pengar i plånboken
24-åringen blev miljardär på dataspel
Så bra är värnplikten för ditt CV
Elstödet motverkar syftet: “Obegripligt”
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.