Dagens PS

5 tips från experter: Spara eller amortera efter räntesmockan?

spara
Hur ska man bäst spara pengar på bolånet när Riksbanken höjer räntan? Experterna reder ut. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 12 feb. 2023

Efter att Riksbanken drog åt räntesnaran kring de svenska hushållens redan ansträngda ekonomi på torsdagen är det många som undrar hur man ska gå till väga för att spara så mycket som möjligt. Experterna reder ut, och ger 5 heta tips.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagen föll ränteyxan igen. Riksbanken höjde styrräntan med 50 punkter, vilket snart slår igenom på bolånemarknaden och även andra lån.

Planen är dessutom att höja räntan ytterligare i april, vilket ytterligare kommer lägga sten på bördan. Man ska räkna med att bolåneräntorna höjs med lika mycket som styrräntan.

ANNONS

“Gör den inte det får man en positiv överraskning”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar till Svenska Dagbladet.

MISSA INTE: Deadline idag: För utbetalning av elstöd i februari

1. Var otrogen – mot banken

Men bankerna är motvilliga att höja sina räntor. Därför kan det vara ett bra tillfälle att söka sig runt på bolånemarknaden efter alternativa banker till den man är van vid. Genom att be flera banker om erbjudanden kan man se till att pressa ner räntekostnaderna.

“Det kan indikera att konkurrensen har ökat och att det finns en möjlighet som bolånekund att shoppa runt och inte vara trogen sin bank”, säger Emma Persson.

Det skriver Svenska Dagbladet i ett reportage.

ANNONS

Senaste nytt

2. Se över sparräntan

ANNONS

Att vara bank-otrogen är ett knep. Inte bara när det gäller bolånet. Sparräntan på bankerna skiljer sig åt och många banker erbjuder förmåner till de som samlar sina krediter och sitt sparande på samma plats.

“Räntan kan man alltid titta på! Man kan både prata med sin egen bank men också med andra banker för att flytta bolån och privatekonomi dit. Det kan göra stor skillnad”, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank till SvD.

3. Bind inte räntan om du inte måste

Räntan har stigit lavinartat under året som gått. Och det är såklart tråkigt. Särskilt eftersom räntan kommer att fortsätta stiga de kommande månaderna. Därför kan det vara många som funderar på att binda sin bolåneränta innan nästa höjning. Men det är inte nödvändigtvis ett bra drag.

Räntan har inte varit så här hög på årtionden, och att binda räntan nu innebär att du riskerar att betala en högre ränta även om ett år eller så, när räntan sjunkit igen.

“Det finns en möjlighet att de rörliga räntorna faller tillbaka något nästa år”, säger Maria Landeborn.

Men det finns såklart de som inte klarar av hushållsbudgeten utan att binda räntan. Då ska man göra det. Att betala en hög ränta är bättre än att stå där med obetalda fakturor till banken.

“Man tenderar att komma på det här alldeles för sent, när bindningståget redan har gått. Känn efter i magen! Finns marginaler för högre ränta och kan man sova gott om natten? Är svaret nej så kanske det är värt att betala”, säger Landeborn.

4. Sprid dina gracer

ANNONS

Även om sparkonton ger lägre ränta än prisökningarna käkar upp med den nuvarande inflationstakten, kan det vara smart att sprida ut ditt sparande. Spara i aktier är fortfarande det bästa över tid, särskilt genom månadssparande då man sprider ut riskerna över en större tidsperiod och därmed blir mindre sårbar.

“Sparar man långsiktigt så tycker jag absolut att man ska våga sätta pengarna på börsen, och gärna välja fonder så att man sprider ut riskerna. Månadsparande är bra, att köpa lite hela tiden så att man minskar risken för dålig tajming”, säger Maria Landeborn.

Men att även ha ett sparkonto på bank kan vara klokt som en säkerhetsbuffert.

5. Amortera smart

Att sänka belåningsgraden är det snabbaste sättet att få ner räntekostnaderna som skenar. De lägsta räntekostnaderna på ett bolån får man naturligtvis på en bostad som inte är belånad alls.

“På sikt är det bra att få ner belåningsgraden, eftersom det kommer att öka tryggheten och innebär att räntekostnaden blir lägre”, säger Maria Landeborn.

Men att amortera är inte samma sak som att spara. I en tid av ekonomisk ovisshet är det viktigt att ha en buffert för oväntade utgifter. Att amortera minskar räntebetalningarna men gör dig mer sårbar för plötsliga och oförutsedda förändringar.

I många fall kan man komma åt pengarna genom att höja sitt bolån vid en oförutsedd utgift. Men inte alltid. Därför kan det vara klokt att fortsätta spara på bank och i aktier för att riskminimera.

Läs mer om att spara tusenlappar:

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst, helt kostnadsfritt.

Man vill ha en partner som kan hålla i pengarna: “Kredit är osexigt”

Experten reder ut: Så blir du bättre på att spara

Lån-reklamen tar Qliro till domstol: “Oärliga metoder”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS