Sommarstugor kommer att sluta gå upp i pris. Det tror åtminstone allt fler svenskar, visar SBAB:s årliga undersökning. 2022 tror bara hälften av de tillfrågade att priserna kommer att öka, mot 68 procent förra året.
Sommarstugor slutar prisrusa
Mest läst i kategorin
Ungefär en tredjedel av de tillfrågade tror att det är ökade driftskostnader och drivmedelskostnader som kommer att få priserna att stabiliseras. Att många åker långa sträckor för att ta sig till sitt fritidshus påverkar också bilden.
SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann säger i ett uttalande att det är viktigt att ta reda på kostnaden för uppvärmning i fritidshuset, eftersom det är en stor del av de löpande kostnaderna och annars kan komma som en jobbig överraskning.
”Finns det kamin behöver du ta reda på om skorstenen är kontrollerad och att det är ok att elda. Räkna också på vad det kostar att ta sig mellan fritidshuset och hemmet och undersök om det finns något annat sätt att resa till fritidshuset än med bil”, säger Wörmann.
Sommarstugor stabiliseras – sjunker inte
I dag kostar ett fritidshus i genomsnitt 2 974 000 kronor, konstaterar SBAB. Husen är dyrast i Stockholms län och billigast i Kronobergs län. Allra helst vill svenskarna semestra på Gotland, följt av Österlen och Fjällen. På Gotland är sommarstugor nästan lika dyra som i Stockholm, och kostar i genomsnitt 3 427 000 kronor, skriver SBAB.
Även om ungefär halva befolkningen inte tror på stigande stugpriser, så är det än så länge bara 14 procent som tror att priserna kommer att falla.
Läs också:
Här hittar du fritidshus till drägliga priser
Så kan du samäga en sommarstuga – utan bråk
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.